Σύμφωνα με στοιχεία από την κλινική Mayo, περίπου το 15% των 1.000 ατόμων που ερωτήθηκαν πήραν 1-3 κιλά κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Φυσικά, δεν περιμέναμε την επιστήμη για να μάθουμε ότι η πανδημία του κοροναϊού απειλεί όχι μόνο την υγεία και την ψυχολογία μας, αλλά και τη σιλουέτα μας.

Γιατί οι διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να αλλάξουν σε περιόδους έντονου στρες

 

Είναι λογικό οι διατροφικές επιλογές και οι συνήθειές μας να αλλάξουν κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, δεδομένης της συναισθηματικής αναταραχής που έχουμε βιώσει. Ωστόσο, εάν έχετε παχύνει το τελευταίο διάστημα, η εμμονή με το βάρος σας δεν πρόκειται να διευκολύνει την κατάσταση. Έχετε κατά νου ότι το σωματικό μας βάρος αυξομειώνεται ανάλογα με τις διάφορες φάσεις της ζωής μας και καλό είναι να μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας όταν αντιμετωπίζετε κάτι τόσο πρωτόγνωρο όσο μια παγκόσμια πανδημία. Άλλωστε, παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό δεν είμαστε σε καραντίνα, αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή -και τα επίπεδα άγχους σας- έχουν επανέλθει στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς.

Μπορεί το φαγητό να μειώσει το στρες;

 

Το φαγητό μπορεί να προσφέρει προσωρινή ηρεμία, ανακούφιση από το άγχος και μια αίσθηση κανονικότητας όταν τα πράγματα φαίνεται ότι είναι εκτός ελέγχου. Το να απαγορεύσετε στον εαυτό σας τα αγαπημένα του τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος και λαχτάρα για τις «απαγορευμένες τροφές».  Ωστόσο, το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο έχετε μάθει να αντιδράτε στο στρες, ανεξαρτήτως του αν αισθάνεστε πείνα ή όχι.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το φαγητό είναι ευχάριστο και για κάποιους ανθρώπους το φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος να χαλαρώσουν όταν διανύουν μια στρεσογόνα περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι το νόστιμο, παχυντικό φαγητό λέγετε και «comfort food». Γνωρίζουμε ότι ορισμένα τρόφιμα, συνήθως αυτά που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος, μπορούν να μας προσφέρουν μια αίσθηση ηρεμίας.

Ωστόσο, η υπερφαγία μπορεί να εξελιχθεί σε έναν χρόνιο μηχανισμό του οργανισμού σας για να διαχειριστεί το άγχος και κατ΄επέκταση να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους, δεδομένου ότι οι διατροφικές επιλογές που κάνετε όταν είστε αγχωμένοι δεν είναι και οι πιο υγιεινές.

Κάπως έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, αφού το άγχος σάς σπρώχνει στο φαγητό και το φαγητό αυξάνει το βάρος σας, προκαλώντας σας άγχος. Η εμμονή με το βάρος σας και το έξτρα άγχος για τη σιλουέτα σας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική σας υγεία. Το υπερβολικό και παρατεταμένο στρες μπορεί να είναι επιβλαβές για το σώμα σας, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που σχετίζεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένες φλεγμονές, υπέρταση, αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και κόπωση.

Άλλοι τρόποι να διαχειριστείτε το στρες

Ενώ το φαγητό μπορεί να είναι μια φυσιολογική απάντηση στο άγχος, αν είναι η μόνη συναισθηματική διέξοδος που έχετε, θα πρέπει να βρείτε άλλους μηχανισμούς για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.

  • Κάντε υγιεινό το τσιμπολόγημα. Δεν είναι απαραίτητο να απαρνηθείτε τα σνακ, αρκεί να προτιμήσετε κάτι που… χτυπάει καλά στο μάτι. Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά τα βρίσκουμε σε τρόφιμα με έντονα χρώματα, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Φρούτα με έντονο χρώμα, όπως τα ακτινίδια, τα βατόμουρα και τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ένα θρεπτικό συστατικό που έχει άμεση αγχολυτική δράση για το σώμα μας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι επίσης ένας δραστικός τρόπος για να αποβάλουμε το στρες από το σώμα μας και τα βρίσκουμε σε αφθονία σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και τα καρύδια.
  • Γυμναστείτε. Οι εκρήξεις κορτιζόλης που οφείλονται στο στρες, είναι αυτές που πυροδοτούν στα ζώα την ενστικτώδη αντίδραση της απομάκρυνσης ή της επίθεσης στην απειλή. Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε την περίσσεια κορτιζόλης είναι με το να μιμηθείτε την αντίδραση αυτή. Συνεπώς, είναι σημαντικό να βρείτε λίγο χρόνο για καθημερινή άσκηση. Υπό μία έννοια, όταν γυμνάζεστε είναι σαν να κάνετε ακριβώς αυτό το οποίο σας υπαγορεύει η κορτιζόλη.
  • Κοιμηθείτε. Ένας καλός ύπνος είναι το κλειδί για την αποβολή του στρες. Οι αϋπνίες είναι κάτι που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Μερικές μπουκιές γιαούρτι με γκρανόλα, ως το τελευταίο σνακ της ημέρας, ενδεχομένως να σας βοηθήσουν ώστε να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο.
  • Αναζητήστε βοήθεια. Αν νιώθετε το άγχος να σας κατακλύζει και να δυσκολεύει την καθημερινότητά σας, ζητήστε βοήθεια από έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή.