Θεωρείται αυτονόητο ότι όταν αγοράζουμε καινούργια ρούχα για μωρά και παιδιά πρέπει να πλένονται προτού φορεθούν. Ωστόσο μερικές φορές κάποιες μαμάδες είτε δεν το γνωρίζουν είτε δεν το αξιολογούν σωστά ή δεν ξέρουν πόσο καλά και με ποιον τρόπο θα πρέπει να τα καθαρίζουν και να τα σιδερώνουν. Επίσης δεν είναι μόνο τα ρούχα, αλλά και τα κλινοσκεπάσματα, οι πετσέτες, τα χαλιά και οι μοκέτες που θα τοποθετηθούν στο δωμάτιο του παιδιού, οι κουρτίνες και γενικά ό,τι χρησιμοποιείται και έρχεται σε επαφή με το δέρμα του και την αναπνοή του παιδιού.

Δύο λοιπόν είναι οι βασικοί λόγοι που θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά τα καινούργια ρούχα των παιδιών. Ο ένας έχει να κάνει με τις πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και τον χρωματισμό των υφασμάτων. Και ο άλλος είναι ότι όσο καλά και να είναι συσκευασμένα έχουν εκτεθεί σε πολλά χέρια, μηχανήματα ύφανσης και ραψίματος, έχουν αποθηκευθεί σε όχι πάντα τόσο καθαρούς χώρους και έχουν μεταφερθεί από μακριά με καράβια ή κοντέινερ.

Ποια μικρόβια ζουν στα παιδικά ρούχα

 

Τα πιο συνηθισμένα μικρόβια που βρίσκονται στα καινούργια ρούχα είναι: σταφυλόκοκκος, μύκητες, κολοβακτηρίδιο, ψείρες, νοροϊός και πολλά άλλα. Ο ιός της γρίπης για παράδειγμα μπορεί να επιβιώσει σε ένα ρούχο ακόμη και 48 ώρες αν δεν πλυθεί. Οι ψείρες επίσης μπορούν με επιβιώσουν αρκετές μέρες.

Πώς μπορούν να βλάψουν τα παιδιά μας

 

  • Τα μικρόβια αυτά μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, δερματίτιδες, γαστρεντερίτιδες και πνευμονίες.
  • Τα ακάρεα μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, δερματίτιδες, δυσκολία στην αναπνοή.
  • Οι χημικές ουσίες επίσης ενοχοποιούνται για πρόκληση πληθώρας προβλημάτων. Σε διάφορα τεστ που έγιναν βρέθηκε ότι κάποια ρούχα που είχαν κατασκευασθεί σε χώρες της Ασίας είχαν 900 φορές περισσότερα χημικά από τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας.
  • Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα υφάσματα μπορεί να επέμβουν στη λειτουργία των φυσικών ορμονών ή μιμούνται τη λειτουργία τους προκαλώντας πολλά προβλήματα όπως η παχυσαρκία, διαταραχές στην ανάπτυξη και άλλα.
  • Επίσης, τα ρούχα απορροφούν και πολλές χημικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον του αέρα των εργοστασίων, ειδικά τα βαμβακερά και τα υφάσματα από πολυεστέρα.

Στους πόσους βαθμούς τα πλένουμε

 

Σε άλλες έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα φλις αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης του υδάτινου περιβάλλοντος, καθώς κατά το πλύσιμό τους απελευθερώνονται εκατοντάδες μικροσκοπικές πολυεστερικές ίνες γεμάτες με τοξικά χημικά.

* Τα καινούργια ρούχα των παιδιών θα πρέπει να πλένονται και να ξεβγάζονται όχι μία, αλλά δύο φορές.

* Θα πρέπει να σιδερώνονται πολύ καλά μέσα και έξω.

* Οταν βάζουμε τα ρούχα στο πλυντήριο θα πρέπει να είμαστε επιθετικοί στην επιλογή της θερμοκρασίας. Οι 40°C δεν είναι αρκετοί για να εξολοθρεύσουν όλα τα επιβλαβή μικρόβια.

* Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και γενικά τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία πάνω από 60°C. Ο ιός της γρίπης, της ηπατίτιδας, της γαστρεντερίτιδας και γενικά τα περισσότερα μικρόβια πεθαίνουν σε θερμοκρασία πάνω από 70°C.

* Τα ρούχα των παιδιών έως τριών ετών θα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά από τα ρούχα των ενηλίκων.

* Αν υπάρχει γνωστή λοίμωξη από σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο ή γαστρεντερίτιδα από σαλμονέλα, θα πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία πάνω από 90°C, τουλάχιστον τα εσώρουχα. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται λευκαντικά.

Επομένως θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο καλό και να είναι το ρούχο όσον αφορά τη μάρκα και τη συσκευασία του, είναι απαραίτητο να το πλένετε τουλάχιστον δύο φορές, σε ψηλές θερμοκρασίες, να τα απλώνετε στον ήλιο και να τα σιδερώνετε μέσα και έξω.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Σπύρο Μαζάνη, παιδίατρο