Δεν είναι μυστικό ότι τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Eίναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού, ενώ η φυσική ζάχαρη που περιέχουν τα καθιστά επίσης μια ικανοποιητική επιλογή όταν έχουμε επιθυμία για γλυκό.

Μάλιστα, τα παρακάτω φρούτα είναι οι καλύτερες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

*Μήλα

 

Χορταστικά, ζουμερά, τραγανά και εύκολα στη μεταφορά δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα μήλα είναι το ιδανικό σνακ. Τα μήλα βοηθούν στην απώλεια βάρους, γεγονός που υποστηρίζεται από επιστημονικές μελέτες. Ο ρόλος των μήλων στην απώλεια βάρους δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι είναι γεμάτα φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και κατ’ επέκταση περιορίζουν την πρόσληψη θερμίδων.

Μπορούμε να απολαύσουμε ένα μήλο ως σνακ, να προσθέσουμε κομμάτια μήλου στη βρώμη ή το γιαούρτι μας, να ρίξουμε μερικές φέτες στη σαλάτα  ή να απολαύσουμε μερικά κομμάτια πασπαλισμένα με κανέλα.

1 μεγάλο μήλο: 116 θερμίδες, 5 γραμμάρια φυτικές ίνες

*Καρπούζι

 

Το καρπούζι έχει χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (91.5%), γεγονός που το καθιστά ιδανικό φρούτο για αδυνάτισμα. Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος είναι σημαντικό να ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό μας, ώστε να περιορίζουμε την πείνα μας. Άλλωστε, είναι εξαιρετικά συνηθισμένο να μπερδεύουμε την πείνα με τη δίψα.

Αν ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε, το καρπούζι μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή, αφού ικανοποιεί την επιθυμία μας γλυκό και ταυτόχρονα ενισχύει την ενυδάτωση του οργανισμού μας.

1 φλιτζάνι καρπούζι σε κύβους: 46 θερμίδες, 0,6 γραμμάρια φυτικές ίνες

*Σμέουρα

 

Τα μικρά αλλά «θαυματουργά» σμέουρα, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, παρατείνουν τον κορεσμό, ρυθμίζουν την πέψη και παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Για μόλις 80 θερμίδες, ένα φλιτζάνι σμέουρα μάς προσφέρει το 36% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Σύμφωνα με το Harvard Health, απλά η πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών μπορεί οδηγήσει σε απώλεια 2.5 κιλών χωρίς άλλες αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Εντυπωσιακό, σωστά; Τα σμέουρα είναι ένας νόστιμος τρόπος να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών.

1 φλιτζάνι σμέουρα: 80 θερμίδες, 9 γραμμάρια φυτικές ίνες

*Γκρέιπφρουτ

 

Το γκρέιπφρουτ είναι ίσως το πιο διάσημο φρούτο όσον αφορά στην ενίσχυση της απώλειας βάρους. Μισό γκρέιπφρουτ μεσαίου μεγέθους έχει μόνο 60 θερμίδες γιατί, όπως το καρπούζι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μια ένωση στο γκρέιπφρουτ, που ονομάζεται ναρινγκίνη, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προωθήσει την απώλεια βάρους. Μπορούμε να απολαύσουμε χυμό από γκρέιπφρουτ, να προσθέσουμε μερικές φέτες στη σαλάτα μας ή να το χρησιμοποιήσουμε όπως το λεμόνι για να αρωματίσουμε το φαγητό μας.

Προσοχή! Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ συνδυαστικά με ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία. Εάν λαμβάνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προσθέσετε το γκρέιπφρουτ στη διατροφή σας.

1 μεσαίου μεγέθους γκρέιπφρουτ: 82 θερμίδες, 2,8 γραμμάρια φυτικές ίνες

*Πορτοκάλι

 

Εάν το γκρέιπφρουτ δεν είναι της αρεσκείας σας, κανένα πρόβλημα. Το πορτοκάλι είναι επίσης ένα φρούτο που ενισχύει το αδυνάτισμα. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, τα πορτοκάλια μάς βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε γεύση και βιταμίνη C.

Ένα άλλο θετικό με τα πορτοκάλια είναι ότι τα βρίσκουμε εύκολα όλο το χρόνο. Μπορούμε να απολαύσουμε ένα πορτοκάλι ως σνακ, να το προσθέσουμε στη σαλάτα μας ή σε ένα smoothie.

1 μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι: 62 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες