Δεν είναι λίγες οι φορές που αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι καλό για τον εαυτό μας: να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας, να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε, να πέφτουμε για ύπνο πιο νωρίς ή να αρχίσουμε να τρώμε περισσότερα φρούτα. Και σίγουρα δεν είναι λίγες ούτε οι φορές που εγκαταλείψαμε τα μεγαλόπνοα σχέδιά μας μετά από λίγες ημέρες. Αντί όμως να απογοητευόμαστε και να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι απλά δεν έχουμε αυτοπειθαρχία, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις σωστές κινήσεις ώστε να διατηρήσουμε τις καλές μας συνήθειες.

*Δεν έχουμε τη λογική «όλα ή τίποτα»

 

Ενώ πράγματι χρειάζεται να βγάλουμε από τη ζωή μας τις συνήθειες που μας κάνουν κακό, όταν κάνουμε μεγαλεπίβολα σχέδια, καταδικάζουμε την προσπάθειά μας σε αποτυχία. Η αλλαγή του τρόπου ζωής μας είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή κι επιμονή, γι’ αυτό δεν πρέπει να είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, πρέπει να επιστρέφουμε στις καλές μας διατροφικές συνήθειες ακόμη και μετά από μια παρασπονδία.

*Διευκολύνουμε τον εαυτό μας

 

Βασική προϋπόθεση για να καταφέρουμε να αλλάξουμε και να μετατρέψουμε τις νέες μας συνήθειες σε μέρος του τρόπου της ζωής μας είναι να αντλούμε ευχαρίστηση από αυτές. Επιλέγουμε, λοιπόν, να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Αν ο στόχος μας είναι να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε, βρίσκουμε ένα είδος άσκησης που μας φαίνεται ενδιαφέρον. Αν ο στόχος μας είναι να έχουμε μια πιο υγιεινή διατροφή, προτιμάμε τρόφιμα και συνταγές που μας ικανοποιούν.

*Εκτιμάμε κάθε μικρή πρόοδο

Η πορεία μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου μας, πολλές φορές μπορεί να μας απογοητεύσει. Γι’ αυτό δεν εστιάζουμε αποκλειστικά στον τελικό μας στόχο, αλλά εκτιμάμε κάθε μικρή θετική αλλαγή, για παράδειγμα το γεγονός ότι πλέον εκτελούμε τις στάσεις γιόγκα καλύτερα ή ότι το δέρμα μας δείχνει καλύτερο από τότε που ξεκινήσαμε να τρώμε πιο σωστά.Έτσι, θα έχουμε ένα καλό κίνητρο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

*Βρίσκουμε συμμάχους

 

Μήπως η fit φίλη μας θέλει παρέα στο τρέξιμο; Γιατί να μην «συνεργαστούμε» με τη συνάδελφο που επίσης θέλει να βελτιώσει τη διατροφή της; Είναι πιο εύκολο να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας όταν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και κάποιος άλλος, αφού αφενός έχουμε τη δυνατότητα να δεχόμαστε και να δίνουμε ενθάρρυνση, αφετέρου υπάρχει κάποιος να μας θυμίζει τους στόχους μας.