Όταν το μωρό κάνει τα πρώτα του βήματα, ξεκινά ένα ταξίδι εξερεύνησης του κόσμου του γύρω του και ενθαρρύνοντάς το να ξεκινήσει, το παρακινείτε ουσιαστικά να ξεκινήσει την περιπέτεια νωρίτερα. Μόλις το μωρό σας μάθει πώς να στέκεται στα πόδια του, θα είναι ενθουσιασμένο για όλα αυτά που θα μπορεί να ανακαλύψει στην συνέχεια. Τα πρώτα βήματα του μικρού σας μπορεί να συμβούν μέσα σε λίγες ημέρες ή ακόμα και μετά από λίγους μήνες από τότε που θα μάθει να στέκεται. Εσείς μπορείτε να το ενθαρρύνετε να περπατήσει, δοκιμάζοντας:

*Κάντε την ισορροπία παιχνίδι

Τα μωρά που μαθαίνουν να ισορροπούν βρίσκονται στα αρχικά στάδια της προετοιμασίας για περπάτημα. Τα περισσότερα θα ξεκινήσουν κρατώντας ένα τραπέζι ή βάζοντας αντίσταση σε κάποιο τοίχο για να φτάσουν σε όρθια θέση και όταν είναι έτοιμα θα αρχίσουν να στέκονται μόνα τους. Για να το βοηθήσετε δοκιμάστε να κάνετε την ισορροπία το νέο σας παιχνίδι. Καθίστε στο δάπεδο μαζί του και βοηθήστε το να σταθεί. Έπειτα μετρήστε για περίπου πόσο καταφέρνει να παραμείνει όρθιο, ισορροπώντας το σωματικού του βάρος. Αφού ολοκληρώσει την προσπάθειά του επαινέστε το και εκείνο θα το δει ως παιχνίδι και σίγουρα θα θέλει να το δοκιμάσει και πάλι.

*Βοηθήστε το να περπατήσει

Βοηθώντας το μωρό να κάνει βήματα πριν περπατήσει, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να το κρατήσετε από τα χέρια, καθώς εκείνο προσπαθεί ή να του δώσετε κάποιο παιχνίδι, που θα υποστηρίζει το βάρος του καθώς κινείται. Μερικά από αυτά τα παιχνίδια έχουν ακόμη και στάδια που μεγαλώνουν με την πρόοδο που κάνει το μωρό με το περπάτημα.

*Πτώσεις.. αγάπης

Καθώς το μικρό σας προσπαθεί να μάθει να περπατά από νωρίς, σίγουρα θα αντιμετωπίσει και ορισμένες πτώσεις. Οι τρυφεροί και υποστηρικτικοί γονείς μπορούν να βοηθήσουν το μικρό τους να ξεπεράσει τον φόβο της πτώσης, ενθαρρύνοντας το να σηκωθεί και να περπατήσει ξανά. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό να συνεχίσει τη διαδικασία και να καταφέρει τελικά να πραγματοποίησει τα πρώτα του βήματα νωρίτερα από το αναμενόμενο.