Εμβόλιο κοροναϊού: Στο τέλος του έτους θα γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητά του

Ο Σοριό τόνισε ότι είναι πολύ συχνό να αναστέλλεται η έρευνα για ένα εμβόλιο, όμως αυτή τη φορά η διαφορά είναι πως όλος ο κόσμος παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις σχετικά με αυτό.
10 Σεπτεμβρίου 2020 | 14:04

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε σήμερα ότι θα είναι γνωστό ως το τέλος του έτους αν το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας κατά του κοροναϊού προσφέρει προστασία στους ανθρώπους, εφόσον ο βρετανοσουηδικός όμιλος μπορέσει να επαναλάβει σύντομα τις κλινικές δόκιμες που ανεστάλησαν χθες.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αναστέλλονται οι παγκόσμιες δοκιμές του εμβολίου της κατά του κοροναϊού, οι οποίες διεξάγονται σε πολλές χώρες, μετά την εμφάνιση μιας “ενδεχομένως ανεξήγητης ασθένειας” σε έναν εθελοντή.

Ο εθελοντής αυτός φέρεται να παρουσιάζει νευρολογικά συμπτώματα που συνδέονται με μια σπάνια φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό, με την ονομασία εγκάρσια μυελίτιδα.

Ο Σοριό τόνισε ότι είναι πολύ συχνό να αναστέλλεται η έρευνα για ένα εμβόλιο, όμως αυτή τη φορά η διαφορά είναι πως όλος ο κόσμος παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις σχετικά με αυτό.

“Στην πραγματικότητα είναι πολύ συχνό και πολλοί ειδικοί μπορούν να σας το πουν”, επεσήμανε. “Η διαφορά με τις άλλες κλινικές δοκιμές εμβολίων είναι ότι δεν τις παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Σταματούν, ερευνούν και ξαναξεκινούν”, εξήγησε.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca διευκρίνισε ότι η φαρμακευτική εταιρεία δεν γνωρίζει τη σαφή διάγνωση του εθελοντή, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο ότι εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα και ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα τεστ.

Ο Σοριό σημείωσε ότι η διάγνωση θα υποβληθεί σε μια ανεξάρτητη επιτροπή ασφαλείας, η οποία θα ενημερώσει τη φαρμακευτική εταιρεία αν μπορεί να συνεχίσει τις κλινικές δοκιμές.

Η AstraZeneca θα παρέχει εμβόλια στις χώρες ταυτόχρονα προκειμένου να διασφαλίσει τη δίκαιη και ίση διανομή τους, τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η φαρμακευτική βρίσκεται κοντά στο να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής της στα 3 δισεκατομμύρια δόσεις σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να εμποδίσει τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη διανομή του εμβολίου.

Το εμβόλιο, που αναπτύσσει η AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πιθανόν το κορυφαίο στον κόσμο υποψήφιο εμβόλιο κατά της covid-19 και το πλέον προηγμένο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα
Σχολεία: Δεν θα προσμετρώνται απουσίες από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού – Τα δικαιολογητικά 29 Ιανουαρίου 2026, 12:45
Καλλιθέα: Τι συνέβη στο νεογέννητο κοριτσάκι προτού αφήσει την τελευταία του πνοή; 29 Ιανουαρίου 2026, 10:02
Καιρός: Η κακοκαιρία Kristin χτυπά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι 29 Ιανουαρίου 2026, 08:29
Γρίπη: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ 4χρονο αγοράκι έπειτα από επιπλοκές 28 Ιανουαρίου 2026, 16:11
Καιρός: Έρχονται δύο κύματα κακοκαιρίας και κόκκινος συναγερμός για την Κρήτη 27 Ιανουαρίου 2026, 08:55
SOS για τη γρίπη: Βαριά συμπτώματα, που «ξαναφουντώνουν» 26 Ιανουαρίου 2026, 13:11
Σέρρες: Σε διαθεσιμότητα η καθηγήτρια που φίμωσε τον μαθητή 26 Ιανουαρίου 2026, 08:42
Καιρός: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες – Συναγερμός στην Αττική 26 Ιανουαρίου 2026, 08:16
Γρίπη: Περισσότερες από 130 νοσηλείες παιδιών τον Ιανουάριο 25 Ιανουαρίου 2026, 14:13
Καιρός: Βροχερό το σκηνικό την Κυριακή, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας 25 Ιανουαρίου 2026, 09:07
Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση 25 Ιανουαρίου 2026, 08:52
Γρίπη: Αγωνία για την 6χρονη που διασωληνώθηκε μετά από επιπλοκές 24 Ιανουαρίου 2026, 14:24
Σέρρες: Συνελήφθη καθηγήτρια που φέρεται να φίμωσε 13χρονο μαθητή 24 Ιανουαρίου 2026, 14:19
Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 24 Ιανουαρίου 2026, 11:28
Η μητέρα της 16χρονης Λόρα «σπάει» τη σιωπή της 24 Ιανουαρίου 2026, 08:30
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version