Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι νέοι γονείς να απορούν με το πόσο πολύ κοιμάται το μωρό τους. Ωστόσο, είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα νεογέννητο να κοιμάται πολύ. Σε τελική ανάλυση, η ανάπτυξη είναι κουραστική δουλειά!

Μπορεί το μωρό να κοιμάται υπερβολικά;

 

Σε γενικές γραμμές, τα νεογέννητα μωρά κοιμούνται περίπου 16 ώρες την ημέρα συνολικά, αλλά μερικά μπορεί να φτάνουν τις 18 έως 20 ώρες ή ακόμη περισσότερο.

Μερικές φορές τον πρώτο μήνα, τα μωρά μπορεί να έχουν πολλή υπνηλία. Το ζήτημα εδώ δεν είναι το πόσο κοιμάται το μωρό,  αλλά το πόση τροφή παίρνει. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τρέφεται καλά, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάται. Για μωρά που θηλάζουν, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώνε 8 έως 12 φορές την ημέρα. Για νεογέννητα ή μεγαλύτερα βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό, αυτό σημαίνει 5 έως 8 φορές την ημέρα.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το μωρό σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης;

 

 

0 έως 4 μηνών

 

Τον πρώτο μήνα, το μωρό μπορεί να κοιμηθεί έως και 20 ώρες την ημέρα και να ξυπνά μόνο για σύντομα χρονικά διαστήματα για να φάει. Τους επόμενους δύο μήνες, το μωρό θα χρειαστεί περίπου 15 έως 18 ώρες ύπνου την ημέρα – δηλαδή τουλάχιστον οκτώ ώρες τη νύχτα και επτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, απλωμένες σε τρεις υπνάκους.

4 έως 6 μηνών

 

Το μωρό χρειάζεται τώρα λίγο λιγότερο ύπνο- περίπου 15 ώρες την ημέρα. Αυξήστε το νυχτερινό ύπνο σε 11 έως 12 ώρες και μειώστε τους υπνάκους σε τρεις έως τέσσερις ώρες συνολικά, απλωμένες σε τρεις υπνάκους.

6 έως 12 μηνών

 

Το μωρό χρειάζεται περίπου 14,5 ώρες ύπνου την ημέρα, εκ των οποίων οι περίπου 11 έως 12 κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι άλλες δύο έως τρεισήμισι ώρες θα προκύψουν κατά τη διάρκεια δύο υπνάκων.

12 έως 18 μηνών

 

Μέχρι τώρα, το μωρό θα κοιμάται περίπου 14 ώρες την ημέρα: 11 έως 12 ώρες τη νύχτα και μιάμιση έως τρεις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλά μωρά αλλάζουν από τους δύο υπνάκους στον ένα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

18 έως 36 μηνών

 

Ο νυχτερινός ύπνος παραμένει στις 11 έως 12 ώρες. Τα περισσότερα παιδιά σε αυτήν την ηλικία παίρνουν έναν υπνάκο για περίπου μιάμιση έως τρεις ώρες.

 

*Σε κάθε περίπτωση, για ό,τι σας απασχολεί σχετικά με τον ύπνο ή την ανάπτυξη του μωρού σας, καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό του