Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες που μοιράζεται ένα ζευγάρι, αλλά έχει και πολλές προκλήσεις. Άλλωστε, η σχέση σας περνάει σε μία νέα φάση και πρέπει να βρείτε εκ νέου τις ισορροπίες.

Ωστόσο, με τη σωστή προσέγγιση, η εγκυμοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο δυνατοί ως ζευγάρι. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτήν τη στιγμή της κοινής ζωής σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

 

 

*Γίνετε καλός ακροατής

 

Ακόμη κι αν η σύντροφός σας είναι ενθουσιασμένη που θα αποκτήσετε μωράκι, μπορεί επίσης να είναι φοβισμένη, νευρική ή ανήσυχη. Γίνετε καλός ακροατής, ενθαρρύνοντάς τη να μοιραστεί μαζί σας τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Φυσικά, είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε και εσείς ο ίδιος τις δικές σας ανησυχίες, επομένως είναι σημαντικό να συζητάτε συχνά και να γνωρίζετε ότι βρίσκεστε στην ίδια σελίδα. Μην ακούτε παθητικά όσα έχει να σας πει. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση της και να την κατανοήσετε.

*Αναλάβετε περισσότερες δουλειές του σπιτιού

 

Δεδομένου ότι η σύζυγός σας μεγαλώνει έναν άνθρωπο μέσα της, καλό θα είναι να αναλάβετε περισσότερες δουλειές του σπιτιού. Λαμβάνοντας υπόψη τις συναισθηματικές και σωματικές προκλήσεις που μπορεί να φέρει η εγκυμοσύνη, η υποστήριξη της συντρόφου σας αυτήν την περίοδο μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Το να μαγειρέψετε ένα γρήγορο, υγιεινό γεύμα ή να βάλετε τα άπλυτα ρούχα στο πλυντήριο μπορεί να είναι κάτι απλό για εσάς, όμως για την κουρασμένη από την εγκυμοσύνη σύζυγό σας είναι σημαντική βοήθεια. Άλλωστε, πέρα από το πρακτικό του θέματος, με αυτόν τον τρόπο τής δείχνετε ότι είστε διατεθειμένος να τη στηρίξετε κι ότι αντιλαμβάνεστε τις ανάγκες της.

*Μάθετε μαζί

 

Ο ρόλος του πατέρα δεν είναι επικουρικός. Ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι. Καλό είναι, λοιπόν, να ενδιαφερθείτε και εσείς να μάθετε όλα όσα θα σας χρειαστούν στο άμεσο μέλλον. Μάθετε πώς να αλλάζετε πάνες, να τοποθετείτε σωστά ένα κάθισμα αυτοκινήτου και πώς να κοιμίζετε το μωρό. Έτσι, αφενός θα εξοικειωθείτε με τον νέο σας ρόλο, αφετέρου θα δείξετε στη σύζυγό σας ότι δεν είστε απλώς ένας παρατηρητής.

Ένα σχετικό βιβλίο, ένα βίντεο, μερικά άρθρα στο Διαδίκτυο μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για το μωρό σας, καθώς και για τις αλλαγές που βιώνει η σύντροφός σας αυτό το διάστημα.

*Καθησυχάστε τη

 

Δεδομένων των αλλαγών που υφίσταται το σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν είναι ασυνήθιστο μια γυναίκα να μην αισθάνεται ελκυστική ή να νιώθει ανεπιθύμητη. Εάν η σύντροφός σας εκφράζει δυσφορία για το σώμα της, αφήστε τη να σας μιλήσει ανοιχτά για αυτό και καθησυχάστε τη.

Εάν οι αλλαγές κάνουν τη σύντροφό σας να αισθάνεται εκτός ελέγχου, μπορείτε να της υπενθυμίσετε ότι δεν θα είναι πάντα έγκυος και ότι αυτές οι αλλαγές είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας της εγκυμοσύνης.

*Δουλέψτε ως ομάδα

 

Όποτε είναι δυνατόν, συνοδεύστε τη σύντροφό σας στα ραντεβού με τον γυναικολόγο της. Το να βλέπετε το μωρό σας σε έναν υπέρηχο είναι μια μοναδική εμπειρία που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσετε. Ίσως μάλιστα να μπορέσετε να δείτε το μικρό σας να κινείται ή ακόμη και να πιπιλάει τον αντίχειρά του.

Παράλληλα, συζητήστε με τη σύντροφό σας πώς φαντάζεστε το βρεφικό δωμάτιο και αναλάβετε δράση ώστε να το κάνετε πραγματικότητα. Έτσι, θα δεθείτε με το αγέννητο μωρό σας και ταυτόχρονα θα βοηθήσετε έμπρακτα τη σύντροφό σας.