Παιχνίδια με τον αφρό, γέλια και αγκαλιές: Κι όμως, το μπάνιο του μικρού σας θα μπορούσε να μοιάζει ακριβώς έτσι, είτε βρίσκεται στη βρεφική είτε στην παιδική ηλικία, αν ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα. Το κυριότερο; Η σωστή προετοιμασία, τα κατάλληλα προϊόντα για την τρυφερή επιδερμίδα του, και η σχολαστική φροντίδα αφού φορέσει το μπουρνούζι του, θα σας απαλλάξουν από το άγχος που συνήθως βιώνουν οι νέοι γονείς γύρω από την όλη διαδικασία. Ποια είναι, λοιπόν, τα βήματα που πρέπει να ακολουθείτε ευλαβικά;

Επτά βήματα για ανέμελα παιχνίδια στο νερό

 

 Όσο είναι ακόμη μωρό

1. Μπαίνουμε στο μπάνιο με όλα τα απαραίτητα

Πολύ πριν ανοίξουμε τη βρύση, για την ακρίβεια πολύ πριν αφαιρέσουμε τα ρουχαλάκια του μωρού, όλα τα απαραίτητα για το μπανάκι του θα πρέπει να βρίσκονται σε… απόσταση βολής. Από το αφροντούς και τις πετσέτες του, μέχρι το μπουρνούζι, την ενυδατική κρέμα, την πάνα και την καθαρή του αλλαξιά, τίποτα δεν μπορεί να περιμένει για μετά. Το μωρό δεν επιτρέπεται να μείνει ανεπίβλεπτο στο μπάνιο ούτε για μια στιγμή – και κανείς δεν θέλει να πηγαινοέρχεται από δωμάτιο σε δωμάτιο με ένα βρεγμένο βρέφος στην αγκαλιά του.

2. Προετοιμάζουμε σωστά το έδαφος

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη στους σχετικά θερμούς μήνες του χρόνου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη θερμοκρασία του δωματίου και του νερού. Η πρώτη θα πρέπει να κυμαίνεται από 20 °C έως 22 °C, ενώ η δεύτερη – που καλό είναι να τη μετράμε με θερμόμετρο μπάνιου – περίπου στους 37°C. Η στάθμη του νερού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα πέντε εκατοστά, ενώ μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, απλώνοντας μια πετσέτα στη βάση της μπανιέρας ή του νιπτήρα που θα μειώσει την ολισθηρότητα.

3. Επιλέγουμε τα σωστά προϊόντα

Το μεταξένιο δερματάκι του έχει ανάγκη από εξίσου απαλά προϊόντα. Το αφροντούς – ή και το σαμπουάν του, αν έχει γεννηθεί με… πλούσια κώμη – θα πρέπει να σέβεται την επιδερμίδα του, να μην την ερεθίζει και να μην την ξηραίνει. Ιδανική λύση είναι οι ειδικά σχεδιασμένες για βρέφη ήπιες συνθέσεις χωρίς σαπούνι, που δεν προκαλούν δάκρυα και έχουν φυσικά συστατικά, όπως το Απαλό Αφροντούς για Σώμα & Μαλλιά της Mustela®, που είναι κατάλληλο για χρήση από την πρώτη ημέρα της γέννησής του.

4. Προστατεύουμε το μεταξένιο δέρμα του

Το σωστό στέγνωμα του παιδιού μετά την ολοκλήρωση του μπάνιου του, έχει τόση σημασία όση και η σχολαστική του καθαριότητα. Απομακρύνοντας το νερό που εγκλωβίζεται στις (λαχταριστές) πτυχώσεις που σχηματίζει το δερματάκι του, βεβαιωνόμαστε ότι θα παραμείνει υγιές και απαλό. Για την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας του, είναι απολύτως απαραίτητη και η σωστή του ενυδάτωση. Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε προϊόντα που προορίζονται για τις ιδιαίτερες ανάγκες του βρεφικού δέρματος, όπως η Κρέμα Ενυδάτωσης Σώματος Hydra Bébé της Mustela®, με ευχάριστη υφή που απορροφάται γρήγορα και υπέροχο άρωμα και η κρέμα ενυδάτωσης Hydra Bébé για το πρόσωπο.

 

Στη νηπιακή ηλικία:

Πλέον αισθανόμαστε μεγαλύτερη σιγουριά για τη διαδικασία του μπάνιου του. Όμως πώς θα αλλάξουμες γνώμη στο παιδί, που ξαφνικά αρνείται κατηγορηματικά να βρέξει ακόμη και τα δαχτυλάκια του ποδιού του;

5. Δίνουμε τέλος στα δάκρυα

Ούτε εσείς θα συμπαθούσατε το μπάνιο, αν κάθε φορά βγαίνατε από εκεί με… δάκρυα στα μάτια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το λούσιμο είναι συνήθως το πιο δύσκολο κομμάτι στο μπάνιο του νηπίου. Για αυτό, εκτός από το αφροντούς του – που μπορεί να παραμείνει το ίδιο για αρκετό καιρό ακόμη – μεγάλη σημασία έχει και το προϊόν που θα χρησιμοποιήσουμε στα λεπτά μαλλάκια του. Ένα σαμπουάν με ήπια σύνθεση, σχεδιασμένη για μωρά και παιδιά, όπως το Απαλό Σαμπουάν για Μαλλιά της Mustela®, που δεν προκαλεί δάκρυα, μπορεί να το κάνει να δει το νερό με άλλο μάτι. Επιπλέον, καθώς ξεμπλέκει τα εύθραυστα παιδικά μαλλάκια, κάνει ευκολότερο και το χτένισμα.

6. Ας το διασκεδάσουμε

Ναι, το μπάνιο είναι κομμάτι της καθημερινής του ρουτίνας και, ναι, ούτε εμείς απολαμβάνουμε κάθε φορά τη διαδικασία, ειδικά όταν συνοδεύεται από… έντονες διαμαρτυρίες. Ο μόνος τρόπος, όμως, να το πείσουμε ότι πρόκειται για κάτι ευχάριστο, είναι δημιουργώντας ατμόσφαιρα παιχνιδιού. Επενδύστε σε πλαστικά παπάκια – και σίγουρα σε ένα παιχνίδι που κάνει σαπουνόφουσκες. Σταδιακά, θα δείτε το μικρούλι σας όχι μόνο να μην αποφεύγει το νερό, αλλά και να χαίρεται ολόψυχα κάθε φορά που κάνει το μπανάκι του.

7. Ώρα για… beauté 

Ίσως τα παράπονά του δεν ξεκινούν την ώρα του μπάνιου, αλλά μετά από αυτό, εξαιτίας της ξηρότητας ή των ερεθισμών. Η νηπιακή επιδερμίδα χρειάζεται καλή ενυδάτωση για να παραμείνει υγιής και απαλή. Φυσικά, για άλλη μια φορά τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδικού δέρματος, όπως η ενυδατική κρέμα για το σώμα Hydra Bébé της Mustela® και η Κρέμα Προσώπου Hydra Bébé της Mustela®, οι οποίες είναι ιδανικές όχι μόνο για μωρά από την πρώτη μέρα της γέννησης, αλλά και για παιδιά νηπιακής ηλικίας.

Με τη σύνθεσή τους να αποτελείται κατά 95% από φυσικά συστατικά και με βασικό ενεργό συστατικό το αβοκάντο, τα προϊόντα της Mustela®, διατίθεται σε φαρμακεία, ηλεκτρονικά φαρμακεία και επιλεγμένα σημεία πώλησης. Η προϊοντική σειρά Mustela® είναι ασφαλής για χρήση από την πρώτη μέρα της γέννησης, ενώ περιλαμβάνει επιλογές για κάθε τύπο βρεφικού και παιδικού δέρματος: Κανονικό, Ευαίσθητο, Ξηρό ή Ατοπικό.

Μάθετε περισσότερα για τα προϊόντα της Mustela® εδώ.