Κάθε γονιός θέλει να βλέπει το παιδί του να μεγαλώνει χαρούμενο, υγιές και ευτυχισμένο. Γι’αυτό το λόγο καταβάλλουμε ως γονείς ατέρμονες προσπάθειες να διατηρήσουμε την διατροφή τους ισορροπημένη, να προάγουμε την εκπαίδευσή τους και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να διασκεδάζουν και να ψυχαγωγούνται. Εξίσου σημαντική λοιπόν με την σωματική υγεία είναι και η ψυχική, ειδικά όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του άγχους, της συμπεριφοράς αλλά και των μετέπειτα ακαδημαϊκών του στόχων. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το παιδί σας ψυχικά υγιές είναι να φροντίζετε τη δική σας ψυχική υγεία, καθώς όχι μόνο θα αποτελέσετε πρότυπο φροντίδας της ψυχικής υγείας αλλά θα δημιουργείτε επίσης ένα πιο υγιές περιβάλλον για το παιδί σας.

*Οικοδομήστε μια σχέση εμπιστοσύνης

Η σχέση σας με τα παιδιά σας παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική τους υγεία και μια σταθερή σχέση ξεκινά με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε εμπιστοσύνη είναι να δημιουργήσετε μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας. Αυτό σημαίνει την κάλυψη των σωματικών και συναισθηματικών αναγκών του παιδιού σας, φροντίζοντάς το όταν νιώσει πείνα ή δίψα, ζέστη ή κρύο, καθώς και όταν νιώσει φόβο, θλίψη ή πόνο. Δεσμευτείτε να ενισχύσετε τους οικογενειακούς δεσμούς σας και να είστε αξιόπιστοι. Επίσης είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με το παιδί και να κρατάτε τον λόγο σας. Βρείτε τρόπους για να αποδείξετε ότι το αγαπάτε και ότι μπορεί να σας εμπιστευθεί.

*Να είστε συνεπείς

Τα παιδιά λαχταρούν την προβλεψιμότητα και τη δομή. Θέλουν να μάθουν ποια δραστηριότητα θα κάνουν στη συνέχεια, ποιες συνέπειες θα βιώσουν εάν παραβιάσουν τους κανόνες και τι προνόμια θα λάβουν για καλή συμπεριφορά. Ακόμα και πράγματα όπως η μετάβαση σε μια νέα πόλη ή το διαζύγιο, μπορούν να δημιουργήσουν «χάος» και μεγάλες αλλαγές που είναι δύσκολο να τις διαχειριστούν τα παιδιά. Διατηρώντας συνεπή πειθαρχία και διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά γνωρίζουν τι να περιμένουν καθημερινά, θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους καλύτερα. Ομοίως, βοηθήστε τα να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα της επερχόμενης σχολικής χρονιάς παρέχοντας δομή στην καθημερινή τους ζωή. Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα, κρατήστε ένα ημερολόγιο και σχεδιάστε μια διασκεδαστική μέρα για την οικογένεια κάθε εβδομάδα.

*Διδάξτε πρακτικές διαχείρισης του άγχους

Παρόλο που είναι σημαντικό να προστατεύσετε το παιδί σας από τραύματα όπως ο εκφοβισμός, δεν μπορείτε να αποτρέψετε το παιδί από το να βιώσει άγχος,  που αποτελεί ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Μαθαίνοντάς το να το αντιμετωπίζει με έναν υγιή τρόπο από νωρίς, θα το προετοιμάσετε καλύτερα για τις μελλοντικές ανησυχίες που μπορεί να έρθουν. Βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτές τις συνθήκες τώρα προκειμένου να χτίσουν την ψυχική τους δύναμη. Επίσης θα ήταν καλό να βοηθήσετε το παιδί να βρει από νωρίς ποιες είναι οι δραστηριότητες ή οι πρακτικές που του ταιριάζουν περισσότερο και το βοηθούν να χαλαρώνει, καθώς κάθε παιδί είναι διαφορετικό και είναι απόλυτα φυσιολογικό οι τρόποι διαχείρισης να διαφέρουν.