Ακόμα κι αν παρακολουθήσατε μαθήματα θηλασμού, εξακολουθείτε να βρίσκεστε σε άγνωστο έδαφος. Τώρα, λοιπόν, που το μωρό σας είναι εδώ, υπάρχουν πρακτικοί και απλοί τρόποι να διευκολύνετε τη διαδικασία.

 

 

*Βγάλτε την μπλούζα σας

 

Φροντίστε το δέρμα σας να ακουμπάει με το δέρμα του μωρού σας. Αυτό σας βοηθά να συνδεθείτε με το μωρό, να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματός του και να το κάνετε να εξοικειωθεί με τον έξω κόσμο.

Δεν λέμε ότι πρέπει να είστε τόπλες για τις επόμενες ημέρες, αλλά είναι σημαντικό να έχετε το μωρό κοντά στην πηγή της τροφής του όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπλέον, καλό είναι να έχετε το μωρό στο δωμάτιό σας ώστε να μάθετε την κραυγή της πείνας του, ενώ ο συχνός θηλασμός μαθαίνει  στο σώμα σας πόσο γάλα πρέπει να παράγει και πόσο συχνά το μωρό το χρειάζεται.

*Καθίστε αναπαυτικά

 

Ακόμα κι αν έχετε μελετήσει προσεκτικά τις πιο συνηθισμένες θέσεις θηλασμού, ίσως να μην γνωρίζετε ότι το καλύτερο για τις νέες μητέρες είναι συχνά η «χαλαρή» θέση. Τα μωρά ξέρουν τι να κάνουν όταν η μαμά βρίσκεται σε ημι-κεκλιμένη θέση – είναι σαν GPS που βρίσκουν εύκολα το γάλα.

Καθίστε λοιπόν στην πολυθρόνα ή χρησιμοποιήστε πολλά μαξιλάρια για να στηρίξετε το σώμα σας σε μια άνετη θέση. Σε καμία περίπτωση μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον σύντροφό σας για να καθίσετε πιο αναπαυτικά ή για να σας φέρει ένα θρεπτικό σνακ ή νερό κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

*Μην έχετε εμμονή με το ρολόι

 

Όταν χρονομετράτε κάθε θηλασμό και κρατάτε λεπτομερείς σημειώσεις για το πώς πήγε, αυτή η διαδικασία θα σας προκαλέσει έξτρα άγχος στην αρχή και δεν χρειάζεστε κάτι τέτοιο. Το μόνο που πρέπει να κάνετε τώρα είναι να σημειώνετε κάθε φορά που τρέφεται το μωρό και κάθε βρώμικη πάνα. Όσο το μωρό τρέφεται 8 έως 10 φορές την ημέρα και λερώνει τουλάχιστον 3 ή 4 πάνες, παίρνει αρκετό γάλα.

Το μωρό σας μπορεί να κοιμηθεί τέσσερις έως πέντε ώρες στη σειρά και στη συνέχεια να θέλει να θηλάζει μία φορά την ώρα για τις επόμενες τέσσερις ώρες – απλώς ακολουθήστε το πρόγραμμά του. Παρατηρήστε τις ενδείξεις πείνας του – εάν το μωρό πιπιλάει τα χέρια του, κουνάει τα χείλη του ή αναζητά το στήθος σας- και θηλάστε το.

 

*Σε κάθε περίπτωση, όποια απορία έχετε για τον θηλασμό και την ανάπτυξη του μωρού σας, καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό και τη σύμβουλο θηλασμού σας