Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν συγκεκριμένες δίαιτες και παρακολουθούν τα γεύματά τους ώστε να μην ξεφύγουν από έναν καθορισμένο αριθμό θερμίδων. Ενώ οι θερμίδες παίζουν ρόλο στον έλεγχο του βάρους, αποτελούν απλώς ένα μέρος αυτού που αποκαλούμε υγιεινό τρόπο ζωής. Το φαγητό είναι κάτι παραπάνω από θερμίδες, είναι μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, απόλαυση, ικανοποίηση της πείνας, θρέψη, ενέργεια, προστασία και τόσα πολλά άλλα.

Προκειμένου να ακολουθήσετε ένα διατροφικό πρόγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, βεβαιωθείτε ότι ικανοποιεί περισσότερα από τον σωστό αριθμό θερμίδων. Εμείς σας προτείνουμε μερικούς τρόπους να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές σε κάθε γεύμα.

Πρωινό: Προσθέστε φυτικές ίνες

 

Οι φυτικές ίνες -πέρα από το να ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, δεσμεύοντας μεγάλο μέρος της χοληστερόλης- είναι ωφέλιμες και για τη σιλουέτα σας, αφού σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Αφήστε, λοιπόν, τα pancakes και τα κέικ και προτιμήστε τη βρώμη, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο εύκολους και νόστιμους τρόπους να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών. Προσέξτε όμως να μένετε μακριά από τη ζάχαρη που προστίθεται στη βρώμη «με γεύση», π.χ. στη βρώμη με κομμάτια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα. Αγοράστε απλή βρώμη και για μια πιο γλυκιά γεύση προσθέστε μόνοι σας λίγο μέλι ή κομμάτια φρούτων.

Μεσημεριανό: Προσέξτε το μέγεθος της μερίδας σας

 

Ένα καλό μεσημεριανό γεύμα θα σας βοηθήσει να έχετε ενέργεια για το υπόλοιπο της εργάσιμης ημέρας, αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να επιστρέφετε στο γραφείο νιώθοντας φουσκωμένοι. Μια μικρή αλλαγή, όπως ο έλεγχος του μεγέθους της μερίδας σας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Για να ελέγξετε τις μερίδες του φαγητού σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερα πιάτα ή να μετρήσετε το μέγεθος της μερίδας μέχρι να είστε σε θέση να το υπολογίζετε αυτόματα. Αν το μικρότερο μέγεθος μερίδων δεν σας χορταίνει, προσθέστε στα γεύματά σας άπαχες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που έχουν την ιδιότητα να επιφέρουν παρατεταμένο κορεσμό. Για παράδειγμα, προτιμήστε να φάτε μισό σάντουιτς με τόνο αντί για ολόκληρο και να το συνοδεύσετε με μια πολύχρωμη, μεγάλη σαλάτα.

Δείπνο: Αποφύγετε τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα

 

Μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, δεν είναι περίεργο το να μην έχετε την παραμικρή όρεξη να μαγειρέψετε το δείπνο σας. Ωστόσο, είτε φτιάχνετε μόνοι σας το δείπνο σας είτε παραγγέλνετε, μπορείτε εύκολα να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές. Απλά προτιμήστε λιγότερο επεξεργασμένα και περισσότερο θρεπτικά τρόφιμα. Προτιμήστε άπαχα, ψητά κρέατα αντί για υψηλά επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά, ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό και αποφύγετε τα βαριά, λιπαρά dressing στη σαλάτα σας.

Σνακ: Οργανωθείτε εκ των προτέρων

 

Προτού φύγετε από το σπίτι, καλό είναι να αφιερώσετε μερικά λεπτά ώστε να προετοιμάστε υγιεινά σνακ για το υπόλοιπο της ημέρας. Έτσι, όταν σας πιάσει μια ξαφνική λιγούρα θα μπορείτε να αντισταθείτε στον αυτόματο πωλητή του γραφείου. Άλλωστε, τα σνακ είναι ένας καλός τρόπος να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας και να χαρίσετε στον οργανισμό σας την ενέργεια που έχει ανάγκη. Προετοιμάστε μια φρουτοσαλάτα, μια σαλάτα με τυρί κότατζ ή προμηθευτείτε κράκερ και φρυγανιές ολικής άλεσης.