Η καθημερινότητα όλων των γονιών είναι γρήγορη, σύνθετη και πολλές φορές οι υποχρεώσεις «κλέβουν» πολύτιμο προσωπικό χρόνο που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στην οικογένειά μας. Το κινητό για πολλούς αποτελεί «προέκταση» που άλλοτε βοηθά, αφού μπορούμε να κάνουμε πολλά και γρήγορα ενώ άλλες φορές πάλι ενοχλεί με τις συνεχόμενες ειδοποιήσεις που μας αποσπούν από εκείνα που έχουν πραγματική αξία, όπως είναι ο χρόνος με το παιδί. Ωστόσο είναι σημαντικό να αφιερώνετε την προσοχή σας στο παιδί, καθώς την χρειάζονται πολύ περισσότερο από αυτό που μας δείχνουν ή από αυτό που συνειδητοποιούμε ως γονείς. Είναι σημαντικό να του χαρίζετε απλόχερα την προσοχή σας, καθώς διαφορετικά μπορεί:

*Αναστατώνεται η συναισθηματική τους ανάπτυξη

Όταν η προσοχή των γονιών αποσπάται, τα παιδιά χάνουν μια σημαντική ευκαιρία έκφρασης των συναισθημάτων τους σε υγιείς καταστάσεις. Αυτό το κενό μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει προβλήματα συμπεριφοράς. Ο μπαμπάς που είναι ενεργός και δραστήριος, αφιερώνοντας την προσοχή και την ενέργειά του στα παιδιά, τα βοηθά να εκτονώσουν την ένταση της ημέρας με θετικό τρόπο.

*Μπορεί να αισθανθεί ασήμαντο

Είναι σημαντικό το παιδί να μην σας βλέπει συνεχώς στο τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή, καθώς είναι πιθανό να του περάσετε το λάθος μήνυμα. Εάν τύχει και πρέπει να ασχοληθείτε με το κινητό σας, εξηγήστε του περί τίνος πρόκειται και φροντίστε να επαναφέρετε την προσοχή σας σε αυτό όσο το δυνατόν συντομότερο. Μπορείτε παράλληλα να δοκιμάσετε να ορίσετε ένα σταθερό πρόγραμμα για να τελειώνετε τις υποχρεώσεις σας από νωρίς και να έχετε λίγο χρόνο μόνο για εσάς και το παιδί. Επίσης δοκιμάστε στο χρόνο σας να αφήσετε το κινητό στην αθόρυβη λειτουργία και να επανέλθετε αργότερα.

*Δεν εξελίσσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες

Οι γονείς αποτελούν τους πρώτους δασκάλους του παιδιού και όταν δεν επικοινωνείτε συχνά και σωστά μαζί του, δεν ενισχύετε τις επικοινωνιακές του δεξιότητες.  Γύρω από το τραπέζι είναι ένα από τα κορυφαία «μέρη» όπου μπορεί να γίνει ένας γόνιμος και απολαυστικός διάλογος, αλλά μην υποτιμάτε τις βόλτες με αυτοκίνητο, πριν και μετά το σχολείο, ακόμη και σε πάρκα, βιβλιοθήκες και κοινωνικές συγκεντρώσεις.