Είναι συναρπαστικό όταν το μωρό σας αρχίσει τις στέρεες τροφές, καθώς θα είστε δίπλα του για να δείτε όλες τις απίστευτες γκριμάτσες από τις νέες γεύσεις που θα δοκιμάσει. Μπορείτε να παρουσιάσετε το μικρό σας σε κάθε είδους νέες γεύσεις και υφές. Η δοκιμή νέων τροφίμων θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τους γαστρονομικούς ορίζοντες του μωρού σας, οπότε δεν χρειάζεται απαραίτητα να αποφύγετε τη γεύση ή τα καρυκεύματα. Ωστόσο, όταν ξεκινάτε στερεά, και ακόμη και όταν θηλάζετε, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις στο στομάχι του μωρού σας.

Οι πρώτες στερεές τροφές του μωρού

Οι πρώτες τροφές του μωρού σας πρέπει να είναι μαλακές και σχεδόν υγρές. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με ένα φαγητό τη φορά και το πρώτο φαγητό του μωρού θα είναι πιθανώς κάποιο είδος δημητριακών, όπως ρύζι ή δημητριακά βρώμης αναμεμιγμένα με λίγο γάλα ή μητρικό γάλα. Μετά από αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε σε μερικά ήπια λαχανικά όπως γλυκοπατάτες, καρότα ή μπιζέλια. Μερικά εύκολα πρώτα φρούτα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι πουρέ από μπανάνες ή αβοκάντο.

Τι θα ήταν καλό να αποφύγετε

Όταν το μωρό σας ξεκινήσει κανονικά να τρώει στέρεες τροφές είναι σημαντικό να προσφέρετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ορισμένα λαχανικά, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κοιλιά, επειδή μπορεί να προκαλέσουν αέρια και το μωράκι σας να γίνει πολύ ανήσυχο. Οι συνήθεις «ένοχοι» είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο. Εάν λοιπόν, παρατηρήσετε ότι η κοιλίτσα του είναι φουσκωμένη ή ότι είναι ανήσυχο αφού έχει καταναλώσει κάτι από αυτά, δοκιμάστε να το αφαιρέσετε από τη διατροφή του για λίγο για να δείτε εάν αυτό ήταν που προκαλούσε το πρόβλημα.