Το φαγόπυρο ή αλλιώς «μαύρο σιτάρι», με επιστημονική ονομασία Fagopyrum esculentum, έχει προέλευση από την Ανατολή και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις ασιατικές χώρες, όπου αποτελεί βασικό συστατικό για τα noodles. Δεν έχει σχέση με το σιτάρι, αναφέρεται ως «ψευδο-δημητριακό» επειδή οι σπόροι του τρώγονται και είναι πλούσιοι σε σύνθετους υδατάνθρακες, συγγενεύει με το ραβέντι και το λάπαθο και στην ουσία είναι σπόρος.

Το φαγόπυρο είναι θάμνος ιδιαίτερα ανθεκτικός στο ψυχρό κλίμα και στα φτωχά εδάφη, ο οποίος ανθίζει την περίοδο από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο. Οι καρποί του είναι τριγωνικού σχήματος και καφέ χρώματος.

Τι μας προσφέρει το φαγόπυρο;

 

Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ενώ επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε βιταμίνες Ε και Κ. Παράλληλα, περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό), αλλά και αρκετές φυτικές ίνες. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, ουσίες με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δεν περιέχει γλουτένη.

Η κατανάλωση φαγόπυρου έχει συνδεθεί με την καλή καρδιαγγειακή υγεία, αφού φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης (μειώνοντας τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης και ανεβάζοντας τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης) αλλά και της αρτηριακής πίεσης, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και μαγνήσιο. Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες που περιέχει, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθυστερώντας την απορρόφηση της γλυκόζης μετά το γεύμα, ενισχύουν την λειτουργία του εντέρου και εξασφαλίζουν άμεσο αίσθημα κορεσμού.

Δείτε πώς μπορείτε να το μαγειρέψετε: