Αν και η αναπνοή είναι συνυφασμένη με την ίδια μας τη ζωή, δεν της δίνουμε τη σημασία που της αξίζει. Μάλιστα, δεν είναι διόλου απίθανο να μην αναπνέουμε σωστά και να κάνουμε λάθη, όπως για παράδειγμα να αναπνέουμε από το στόμα. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που αναπνέουμε.

*Δίνουμε προσοχή στην αναπνοή μας

 

Η αναπνοή είναι τόσο ενστικτώδης, που δεν της δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Ξεκινάμε, λοιπόν, παρακολουθώντας την αναπνοή μας για 48 ώρες, ιδιαίτερα σε στιγμές που είμαστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε, αναπνέουμε από το στόμα, αναπνέουμε γρήγορα ή ακανόνιστα, βαθιά ή ρηχά;

*Υιοθετούμε σωστή στάση σώματος

 

Η καλύτερη στάση σώματος οδηγεί σε καλύτερη αναπνοή. Με μια σωστή στάση σώματος, το διάφραγμα -το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην εισπνοή και την εκπνοή- δεν περιορίζεται. Βεβαιωνόμαστε, λοιπόν, ότι η πλάτη μας είναι όρθια και οι ώμοι μας προς τα πίσω και κάτω. Το πηγούνι μας πρέπει να σηκωθεί ελαφρώς και το σαγόνι, οι ώμοι και ο λαιμός μας να είναι χαλαροί.

*Αποφεύγουμε τις βαθιές αναπνοές

 

Η πεποίθηση ότι πρέπει να παίρνουμε σκόπιμα βαθιές αναπνοές είναι ένας μύθος του 20ου αιώνα. Όταν είμαστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, η αναπνοή και οι καρδιακοί παλμοί μας αυξάνονται. Η βαθιά αναπνοή οδηγεί στη λήψη λιγότερου οξυγόνου -όχι περισσότερου- και μπορεί να αυξήσει το άγχος και τον πανικό μας. Οι αργές, ήρεμες και ελεγχόμενες αναπνοές είναι πιο αποτελεσματικές για να μας ηρεμήσουν.

*Αναπνέουμε από τη μύτη

 

Η αναπνοή από τη μύτη βοηθά στο φιλτράρισμα των ρύπων, των αλλεργιογόνων και των τοξινών, ενώ επίσης θερμαίνει και υγραίνει τον αέρα. Όταν αναπνέουμε από το στόμα, ο όγκος του αέρα αυξάνεται σημαντικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του άγχους. Με αυτόν τον τρόπο στεγνώνει επίσης το στόμα μας, κάτι το οποίο ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα οδοντικά προβλήματα.

*Σταματάμε το ροχαλητό

 

Όταν ξαπλώνουμε να κοιμηθούμε χαλαρώνουν όλοι οι μύες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος και του ρινοφάρυγγα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στενεύει η δίοδος του αέρα και καθώς αυτός περνάει κατά τη διαδικασία της αναπνοής να παράγεται ένας θόρυβος, το γνωστό σε όλους μας ροχαλητό. Για να σταματήσουμε το ροχαλητό, αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ, τρώμε νωρίς ελαφριά γεύματα, κόβουμε το κάπνισμα και κοιμόμαστε στο πλάι.

*Διαχειριζόμαστε το στρες

 

Όταν νιώθουμε άγχος ή φόβο τείνουμε να κάνουμε μικρές, επιφανειακές αναπνοές στην περιοχή του θώρακα. Όταν το στρες γίνεται χρόνια κατάσταση, αυτός ο τρόπος αναπνοής καθιερώνεται ως μια κακή συνήθεια, που περιορίζει την ποσότητα του αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται στον οργανισμό μας και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, τον εγκέφαλο, τους μυς, το στομάχι, το νευρικό σύστημα και την καρδιά.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βρούμε υγιεινούς τρόπους να διαχειριστούμε το άγχος. Μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς μας ή στη θάλασσα, για παράδειγμα, μπορεί να μας βοηθήσει. Όταν είμαστε ήρεμοι, θα διαπιστώσουμε ότι η αναπνοή μας είναι αβίαστη και αυτό είναι το κλειδί για καλύτερη ποιότητα ύπνου, βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη συνολική υγεία.

Βέβαια, αν νιώθουμε το άγχος να μας κατακλύζει και να δυσκολεύει την καθημερινότητά μας, καλό είναι να ζητήσουμε βοήθεια από έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή.