Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ζημιών που προκαλούνται από τη ρύπανση, το άγχος και την κακή διατροφή. Οι ελεύθερες ρίζες τείνουν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης όταν πρόκειται για το δέρμα μας και τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμησή τους. Ενώ υπάρχουν πολλές ουσίες που μπορούν να δράσουν ως αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες Α, C και Ε είναι μερικές από τις πιο γνωστές. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ενισχύουν την ομορφιά μας εκ των έσω.

*Μύρτιλα

 

Γνωστά και ως blueberries, τα μύρτιλα είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πιο συγκεκριμένα σε πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το δέρμα σας να παραμένει λαμπερό και νεανικό, τα κύτταρα να αναδομούνται και η διαδικασία της γήρανσης να επιβραδύνεται. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, να τα προσθέσετε στο γιαούρτι ή στο smoothie σας.

*Γλυκοπατάτες

 

Η γλυκοπατάτα ή Γλυκό Γεώμηλο είναι μία καλή πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Περιέχει βιταμίνες Α και C και μαγγάνιο, που είναι όλα εξαιρετικά για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και την προώθηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ένας άλλος λόγος να εντάξετε τις γλυκοπατάτες στη διατροφή σας είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε β-καροτένιο, το οποίο προάγει την υγεία των ματιών και προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο, αποτρέποντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

*Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, επίσης γνωστός ως κιτρινόριζα, πρόκειται για ένα ριζώδες φυτό που εκφύεται μέσα στη γη. Περιέχει ένα ευεργετικό συστατικό που ονομάζεται κουρκουμίνη, μια πολυφαινόλη η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο μεγάλου ερευνητικού ενδιαφέροντος χάρη στις σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές της. Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα από τα κορυφαία συστατικά της κοσμετολογίας αφού ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα, καταπολεμά την ακμή, αντιμετωπίζει τις πανάδες, αυξάνει τη λάμψη της επιδερμίδας και προστατεύει από τις φθορές του ήλιου και την πρόωρη γήρανση.

*Αβοκάντο

 

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φρούτα, το αβοκάντο ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε καλά λιπαρά. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην κοσμητολογία, αφού χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες A, B, C και E, διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας για να ενισχύσετε την ομορφιά σας εκ των έσω ή να το συμπεριλάβετε σε σπιτικές συνταγές ομορφιάς.

*Κέιλ

Τα τελευταία χρόνια το κέιλ (Kale) έχει γίνει ιδιαίτερα διάσημο και όχι άδικα. Πρόκειται για μια ποικιλία λάχανου και -όπως τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά-, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή, δύο τύπους αντιοξειδωτικών που πληθώρα ερευνών συνδέει με σημαντικά οφέλη στην υγεία. Επίσης, το κέιλ περιέχει σίδηρο, που μεταφέρει οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματος (άρα και στο δέρμα), καθώς και βιταμίνες Α, C και Κ, που βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Αν θέλετε να το εντάξετε στη διατροφή σας, χρησιμοποιήστε το όπως και όλα τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για παράδειγμα σε σαλάτες.