Όλες οι σχέσεις χρειάζονται φροντίδα για να θέσετε αρχικά τις στέρεες βάσεις που θα τους επιτρέψουν να δυναμώσουν μέσα στο χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για την σχέση σας με τα παιδιά, που θέλετε καθώς μεγαλώνουν μεν να ανεξαρτητοποιηθούν, όχι όμως να απομακρυνθούν πλήρως από την οικογένεια. Δεν χρειάζεται να κάνετε απαραιτήτως κάτι μεγάλο, αρκεί να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, συζητώντας και απολαμβάνοντας πράγματι ο ένας την παρουσία του άλλου. Με αυτόν τον τρόπο η επικοινωνία σας γίνεται καλύτερη, η συναισθηματική ασφάλεια ενισχύεται και τα παιδιά νιώθουν πιο άνετα να σας ανοιχθούν και να σας ζητήσουν την καθοδήγησή σας.

*Το παιχνίδι είναι η.. δουλειά σας

Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε την σύνδεση με το παιδί είναι μέσα από την διασκέδαση, οπότε παίξτε του. Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα αποφασίσετε, ακόμα και η ενασχόληση με ένα απλό επιτραπέζιο μπορεί να σας φέρει περισσότερο κοντά απ΄όσο πιστεύετε. Παράλληλα του δίνετε την ευκαιρία να εξελίξει τις κοινωνικές του δεξιότητες, ιδιαίτερα σημαντικό εφόδιο για το μέλλον του.

*Αμφίδρομος σεβασμός

Τα παιδιά ορισμένες φορές μπορεί να βγαίνουν εκτός ορίων και σίγουρα θα κάνουν λάθη γιατί τώρα μαθαίνουν. Πρέπει ωστόσο να έχετε κατά νου ότι θα είναι καλό να τους συμπεριφέρεστε με σεβασμό, καθώς είναι εξίσου σημαντικό ζήτημα με την πειθαρχία. Ακόμα και αν το παιδί σας κάνει κάτι που είναι εκτός των ορίων που έχετε θέσει, μπορείτε να του υπενθυμίσετε τα όρια που έχετε συμφωνήσει, με αγάπη, διατηρώντας ένα ήπιο και ψύχραιμο τόνο. Οι φωνές και η σωματική τιμωρία, εξάλλου, έχουν αποδειχθεί όχι μόνο ως οι λιγότερο αποτελεσματικές πρακτικές αλλά μπορούν να βλάψουν τόσο το παιδί όσο και την σχέση σας μαζί του.

*Φάτε μαζί

Ακόμα και αν δεν μπορείτε να βρείτε μια κοινή ώρα καθημερινά, ώστε να φάτε μαζί μεσημεριανό ή βραδινό, θα ήταν καλό να προγραμματίσετε κάποια οικογενειακά γεύματα, όπου όλοι συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι για να βοηθήσουν, να φάνε και να περάσουν όμορφα. Ακόμα και η προετοιμασία του γεύματος, μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική διαδικασία και μια ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν, ξεκινώντας από τα βασικά. Η διασκέδαση μαζί με τα παιδιά αποτελεί το κλειδί για να παραμείνετε συνδεδεμένοι μαζί τους.