Κάθε μπαμπάς πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την στιγμή του τοκετού, καθώς όχι μόνο θα κληθεί να υποστηρίξει την σύντροφό του αλλά και θα υποδεχθεί στον κόσμο το νέο μέλος της οικογένειας. Για να κάνετε την εμπειρία του τοκετού πιο ομαλή για την μητέρα αλλά και για εσάς, είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε για αυτήν βδομάδες πριν έρθει. Ο τοκετός είναι μια εμπειρία που θα παραμείνει στο μυαλό σας για το υπόλοιπο της ζωής σας, οπότε είναι καλύτερα να είστε σωστά προετοιμασμένοι. Για αυτό θα ήταν καλό να:

*Διαβάστε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης και η στιγμή του τοκετού αποτελούν άγνωστες πτυχές ειδικά για τους νέους γονείς. Για αυτό είναι σημαντικό, όπως η μέλλουσα μητέρα έτσι και εσείς να διαβάζετε βιβλία εγκυμοσύνης, έγκυρα άρθρα και να ρωτήσετε το γιατρό για τυχόν απορίες. Με αυτόν τον τρόπο της δείχνετε έμπρακτα είστε υποστηρικτικοί κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου. Μπορείτε επίσης να αφιερώσετε λίγα λεπτά κάθε μέρα με την μέλλουσα μητέρα για να την βοηθήσετε να προετοιμαστεί ψυχολογικά για τον τοκετό.

*Κρατήστε «ζωντανές» τις αναμνήσεις

Κατά τη διάρκεια της έντονης στιγμής όπου τα νερά μόλις «έσπασαν», οι συσπάσεις πλησιάζουν και σπεύδετε να πάρετε την τσάντα για το μαιευτήριο μαζί με όλα όσα χρειάζεστε μπορεί να ξεχάσετε να καταγράψετε τη στιγμή. Είναι μια στιγμή που πρέπει να κάνετε τα πάντα γρήγορα και να βεβαιωθείτε ότι θυμηθήκατε να τα πάρετε όλα. Ωστόσο, είναι μια στιγμή που θέλετε να «κρατήσετε ζωντανή» είτε μέσω βίντεο είτε μέσω φωτογραφιών.

*Επικοινωνήστε μαζί της

Η έρευνα θα βοηθήσει πολύ την διαδικασία της προετοιμασίας  αλλά είναι επίσης απαραίτητο να επικοινωνείτε με την μητέρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να την ρωτάτε πώς νιώθει ή τι θα μπορούσατε να κάνετε για να την βοηθήσετε. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έτσι οι ανάγκες ή και οι επιθυμίες της μπορεί να διαφέρουν. Επίσης κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική για αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη συναισθηματική, σωματική ή ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, συζητήστε μαζί της και κρατήστε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς.