Ο καθένας θα ήθελε μια μεγάλη και ευρύχωρη κουζίνα, ιδανικά με μια μεγάλη τραπεζαρία στο κέντρο, που θα φιλοξενεί κάθε σας γεύμα με την οικογένεια ή τους αγαπημένους σας φίλους. Ωστόσο, πολλοί δεν απολαμβάνουν την πολυτέλεια των πολλών τετραγωνικών, με τον χώρο της κουζίνας συνήθως να είναι μικρός. Το γεγονός ότι η κουζίνα είναι μικρή δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πρέπει να είναι κουραστική ή δυσλειτουργική. Υπάρχουν πολλοί «έξυπνοι» τρόποι για να κάνετε την κουζίνα σας πιο άνετη και οι καλύτεροι περιλαμβάνουν:

Σωστή διάταξη

Ο αποθηκευτικός χώρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε μια μικρή κουζίνα. Εάν εκμεταλλευτείτε σωστά κάθε εκατοστό της κουζίνας σας, αναδιοργανώνοντας τα σημεία που δεν σας εξυπηρετούν, έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε αμέτρητους συνδυασμούς και να προσθέσετε νέες λύσεις μεταμορφώνοντας τον χώρο. Αρχικά σκεφτείτε πώς ακριβώς χρησιμοποιείτε την κουζίνα σας και πού πρέπει να είναι όλα, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι αποθηκευτικούς χώρους χρειάζεστε και πού. Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε αντικείμενα ανάλογα με τη συχνότητα που τα χρησιμοποιείτε, οπότε βεβαιωθείτε ότι τα καθημερινά πιάτα βρίσκονται σε ένα εύκολα προσβάσιμο ράφι χαμηλά, με τα κομμάτια για τις ειδικές περιστάσεις να βρίσκονται κάπου ψηλότερα.

Ουδέτεροι χρωματικοί συνδυασμοί

Μπορείτε να κάνετε την κουζίνα σας να φαίνεται ευάερη και άνετη επιλέγοντας έναν ουδέτερο συνδυασμό χρωμάτων. Ωστόσο ο όρος ουδέτερος δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε αυστηρά στην μπεζ ή στην κρεμ απόχρωση. Δοκιμάστε να συνδυάσετε πλακάκια λευκού μοτίβου με μαρμάρινες επιφάνειες και τα ντουλάπια σε ένα ανοιχτό ή denim μπλε για ένα ζωντανό αλλά «ήρεμο» χρωματικό σχεδιασμό.

Βλέμματα… κάτω

Μη φοβηθείτε ένα τολμηρό δάπεδο σε μια μικρή κουζίνα, αφού τα έντονα πλακάκια μπορούν να δημιουργήσουν ένα έντονο μοτίβο που θα αποσπά τα βλέμματα, προσδίδοντας την αίσθηση του μεγαλύτερου χώρου. Ενα έντονο δάπεδο ταιριάζει ιδανικά με τους ουδέτερους χρωματικούς τόνους ενώ μπορείτε να προσθέσετε και τη δική σας διακοσμητική πινελιά, όπως είναι ένα κρεμαστό φυτό ή ακόμα και ένας μικρός πίνακας με το μότο της κουζίνας σας.

Νησίδα, η νέα τραπεζαρία

Ηρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τις κλασικές μεγάλες τραπεζαρίες και να καλωσορίσουμε τη νησίδα στην κουζίνα μας. Μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε σε μια μικρή κουζίνα, εξασφαλίζοντας επιπλέον χώρο αποθήκευσης αλλά και έξτρα επιφάνεια, διατηρώντας την κοινωνική της πτυχή. Θα ήταν καλό να επιλέξετε μια νησίδα με έξτρα ανοιχτό αποθηκευτικό χώρο από κάτω για την αποθήκευση λαχανικών ή άλλων χρηστικών αντικειμένων, όπως οι πετσέτες. Μαζί με τη νησίδα έρχονται και τα σκαμπό, τα οποία αφού χρησιμοποιήσετε μπορείτε να τα σπρώξετε εύκολα ακριβώς από κάτω, αφήνοντας τη δίοδο ελεύθερη.

Γωνίες

Προσδιορίστε ποια είναι τα μέρη του «χαμένου χώρου», όπως τα κενά ανάμεσα από τα ράφια, το πίσω μέρος των ντουλαπιών, ο χώρος κάτω από τον νεροχύτη, οι γωνίες ή ακόμα και τα περβάζια που δεν χρησιμοποιούνται. Δοκιμάστε να αποθηκεύσετε εκεί τα μαγειρικά σκεύη που σπάνια χρησιμοποιούνται ή έχουν μόνο έναν σκοπό. Ετσι έχετε περισσότερο ελεύθερο χώρο και διατηρείτε την κουζίνα σας οργανωμένη και τακτοποιημένη. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε τον χώρο στους τοίχους, στις πόρτες και στα ντουλάπια και να προσθέσετε μια ράγα για σκεύη, γάντζους στις εσωτερικές πλευρές των ντουλαπιών ή και επιπλέον ράφια σε γωνίες και σε εσοχές.