Είναι δύσκολο να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος όταν νιώθετε συνέχεια ότι πεινάτε. Για την καταπολέμηση της διαρκούς πείνας σας, αναζητήστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Και οι δύο αυτές κατηγορίες τροφών ικανοποιούν την πείνα και μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την υπερφαγία.

Ορίστε, λοιπόν, τι να φάτε αν νιώθετε διαρκώς ότι πεινάτε.

*Άπαχες πρωτεΐνες

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χορτάτοι, συγκριτικά με άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (και καλών λιπαρών), αλλά αφενός μπορεί να σας φαίνεται απαιτητικό το μαγείρεμά τους και αφετέρου δεν μπορείτε εύκολα να τα μεταφέρετε. Ωστόσο, ο τόνος σε κονσέρβα είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε πρωτεΐνες, φτωχός σε θερμίδες και παράλληλα καθιστά ευκολότερη την κατανάλωση ψαριών. Τα αυγά, ο σολομός, οι φακές, το στήθος κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι επίσης καλές πηγές πρωτεΐνών.

Επειδή όταν πεινάτε μεταξύ των γευμάτων, συχνά φταίει το ότι δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μερικά σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το γιαούρτι, το τυρί κότατζ και το κεφίρ.

*Πολλά λαχανικά

 

Δεν είναι μυστικό ότι η κατανάλωση μεγάλων μερίδων θα σας χορτάσει. Αλλά μεγάλες μερίδες με λάθος τρόφιμα θα εκτινάξουν τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνετε και κατ’ επέκταση θα σας παχύνουν. Μια καλύτερη επιλογή είναι να γεμίσετε το μισό πιάτο σας σε κάθε γεύμα με μη αμυλούχα λαχανικά, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πιπεριές, τα αγγούρια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε εδώ είναι το λάδι και το dressing που χρησιμοποιείτε στις σαλάτες σας.

*Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

 

Οι φυτικές ίνες είναι άπεπτες ουσίες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο οργανισμός σας δεν μπορεί να τις χωνέψει και έτσι σας χορταίνουν για περισσότερη ώρα. Παράλληλα, κατέχουν σημαντικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται πολύ το σάκχαρό σας όταν τις συμπεριλαμβάνετε στα γεύματά σας. Άλλωστε, είναι αποδεδειγμένο ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Τα φρούτα, ειδικά τα σμέουρα και τα μύρτιλα, είναι μια καταπληκτική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα φρούτα, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στον άνθρωπο, ενώ επίσης έχουν λίγες θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υπέροχη γεύση. Αν τα συνδυάσετε μάλιστα με το γιαούρτι, έχετε ένα εξαιρετικά χορταστικό σνακ.

*Τρόφιμα ολικής άλεσης

 

Σίγουρα, ορισμένοι υδατάνθρακες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και στην πραγματικότητα δεν μπορούν να σας χορτάσουν για αρκετή ώρα. Ωστόσο, τα τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες – όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, η βρώμη και τα όσπρια – δίνουν στο σώμα σας τη διαρκή ενέργεια που χρειάζεται. Είναι σίγουρα σημαντικό να παρακολουθείτε τις μερίδες σας όταν τρώτε υδατάνθρακες, αλλά λογικές μερίδες σύνθετων υδατανθράκων είναι ιδανικές για να μείνετε χορτάτοι.

*Bonus tip: Νερό

Ένας πιθανός ένοχος για αυτό το συνεχές αίσθημα πείνας είναι η δίψα. Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε να μπερδέψετε τη δίψα με την πείνα, οπότε φροντίστε να μένετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.