Το περπάτημα ήταν «βαρετό». Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος ίδρωσε πολύ και αυτό δεν του άρεσε. Το δε κολύμπι; Κουράζεται και μόνο στη σκέψη του ντους πριν και μετά την πισίνα – για να μη μιλήσουμε για τις διαρκείς αλλαγές ρούχων. Αν έχετε προσπαθήσει ξανά και ξανά να πείσετε το παιδί σας να ασκηθεί, μόνο και μόνο για να απορρίψει κάθε πιθανή δραστηριότητα, ίσως έχετε αρχίσει να απελπίζεστε. Στην πραγματικότητα, όμως, όχι μόνο έχετε πολύ καλούς λόγους να συνεχίσετε να το επιδιώκετε, αλλά και εξίσου μεγάλες πιθανότητες να το πετύχετε, αν κινηθείτε σωστά. Θυμηθείτε: ακόμη και τα παιδιά που δείχνουν με σαφήνεια την προτίμησή τους στον καναπέ έχουν ανάγκη από παιχνίδι. Και αυτό είναι το ισχυρότερο όπλο σας.

Επένδυση στο μέλλον του

Οι ειδικοί επιμένουν στην αξία της άσκησης στην παιδική ηλικία – και δεν το κάνουν επειδή θέλουν να ταλαιπωρήσουμε τα μικρά μας. Η γυμναστική ενισχύει την ανάπτυξη και την υγεία της καρδιάς, των πνευμόνων και των οστών, αυξάνει την ευλυγισία και βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού βάρους. Επιπλέον, φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο για μια σειρά από σοβαρές ασθένειες και χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, τη διάθεση, αλλά ακόμη και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών. Αν τους μάθουμε να την αγαπούν από μικρά, οι πιθανότητες να συνεχίσουν να αθλούνται σε μεγαλύτερη ηλικία αυξάνονται εντυπωσιακά, και αυτό εκτός από τα οφέλη για την υγεία τους μπορεί να ενισχύσει και τη θετική τους εικόνα για το σώμα τους.

Μπαίνουμε σε κίνηση

Ωραία, η γυμναστική τού κάνει καλό κι εμείς θέλουμε να του προσφέρουμε όσο περισσότερα γίνεται. Υπάρχει, όμως, στ’ αλήθεια κάτι που μπορούμε να κάνουμε, αν το μικρό μας παραμένει ανυποχώρητο κατά τη διάρκεια των… διαπραγματεύσεων;

Περιθώρια επιλογής

Δεν ταιριάζουν όλες οι δραστηριότητες σε όλους τους ανθρώπους, και αυτό δεν αλλάζει από τη μία ηλικία στην άλλη. Ακόμη και αν προέρχεστε από μια οικογένεια δεινών κολυμβητών ή ταλαντούχων χορευτών, δεν αποκλείεται να μεγαλώνετε έναν μικρό δρομέα ή πεζοπόρο. Ηδη από την αρχή της παιδικής του ηλικίας είναι σημαντικό να αφήνετε το παιδί να πειραματίζεται και να επιλέγει τις δραστηριότητες που ταιριάζουν περισσότερο στην προσωπικότητά του. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα παιδιά δεν σκέφτονται μακροπρόθεσμα. Επομένως, η μόνη ελπίδα να αγαπήσουν την άσκηση βρίσκεται στο να απολαμβάνουν την ίδια τη διαδικασία και όχι τα αποτελέσματά της.

Πατήστε το «off»

Πόση ώρα περνά το παιδί σας μπροστά από οθόνες; Αν η απάντηση ξεπερνά το μέγιστο των δύο ωρών την ημέρα που προτείνουν οι ειδικοί, ούτως ή άλλως είναι μια καλή στιγμή να αρχίσετε να βάζετε κάποια όρια. Ο επιπλέον χρόνος που θα προκύψει θα το κινητοποιήσει να ανακαλύψει άλλες, πιο ενεργητικές δραστηριότητες για να διασκεδάζει. Ακόμη και αν επιλέξει να γεμίσει τη μέρα του με πιο… καθιστικές επιλογές, όπως η ζωγραφική, η ανάγνωση ή το ελεύθερο παιχνίδι, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι και πάλι προτιμότερο από την απλή παρακολούθηση παιδικών εκπομπών. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η ίδια η ανία του κενού χρόνου είναι σημαντική για τα παιδιά, αφού τα αναγκάζει να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους.

Παγιδεύστε το

Τα παιδιά δεν συμπαθούν τα «πρέπει». Αγαπούν, όμως, το παιχνίδι – το οποίο μπορεί εύκολα να γίνει εξόχως δραστήριο. Παρουσιάζοντας την άσκηση ως διάλειμμα ή επιβράβευση, αντί για υποχρέωση ή τιμωρία, την καθιστούμε αυτομάτως πολύ πιο θελκτική. Για παράδειγμα, λέγοντάς του ότι μόλις ολοκληρώσει τις ασκήσεις των μαθηματικών θα κάνουμε διάλειμμα για να χορέψουμε ή ότι όταν τελειώσει το διάβασμά του θα κάνουμε μια μεγάλη βόλτα μέχρι το πάρκο.

Μπείτε σε πρόγραμμα

Οσο μεγαλώνει, η μέρα του επιβαρύνεται με περισσότερες ώρες μαθημάτων και διαβάσματος. Ταυτόχρονα, το παιχνίδι αρχίζει να του φαίνεται πολύ… παιδικό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι η καθημερινότητά του του αφήνει αρκετό χρόνο για σωματική άσκηση. Και για να αποφύγετε τα… αναβλητικά του ένστικτα, στη συνέχεια να ορίσετε ποιες θα είναι οι μέρες κάθε εβδομάδα που θα προορίζονται για αυτόν τον σκοπό.

Εκμεταλλευτείτε τα trends

Από το Instagram μέχρι το TikTok, η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα κοινωνικά δίκτυα. Και μπορεί κανένας γονιός να μην είναι ικανοποιημένος με αυτό, όμως γιατί να μην προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάτι θετικό από μια αρνητική κατάσταση; Αυτή τη φορά, μην του προτείνετε απλώς μια δραστηριότητα στα τυφλά: ελέγξτε ποια είδη άσκησης είναι τα πιο δημοφιλή στα άτομα της ηλικίας του και ίσως το δείτε να προθυμοποιείται να δοκιμάσει για να κερδίσει την… πολυπόθητη selfie.

Υπουλοι personal trainers

Εσείς σε τι θέση έχετε τη γυμναστική στη ζωή σας; Αν περνάτε τη μέρα σας βλέποντας σειρές και τσιμπολογώντας στον καναπέ, είναι απολύτως λογικό το παιδί να μην πειστεί από τα επιχειρήματά σας περί υγιεινού τρόπου ζωής. Ακόμη και αν ασκείστε, αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του: είναι σημαντικό να προσπαθείτε να γυμνάζεστε μαζί με το παιδί ή μπροστά του, ώστε να έχει – κυριολεκτικά – μια εικόνα του πώς μοιάζει ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής. Αλλωστε, αν επιλέξετε ένα απλό πρόγραμμα γιόγκα ή χορού, δεν αποκλείεται να το δείτε να συμμετέχει αυθόρμητα, απλώς και μόνο επειδή αποτελεί μια ευκαιρία για διασκεδαστικό χρόνο με τους γονείς του. Αντίστοιχα, καλές ιδέες μπορεί να αποδειχθούν τα βιντεοπαιχνίδια που απαιτούν κίνηση ή και ο ελεύθερος χορός στο σαλόνι.

Αποκλείστε άλλες αιτίες

Ισως απλώς βαριέται. Ισως, από την άλλη, να υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να μην το αφήνει να χαρεί τη διαδικασία της άσκησης. Για παράδειγμα, μια προδιάθεση για άσθμα ίσως το κάνει να λαχανιάζει πολύ εύκολα και να δυσφορεί. Ή ίσως δεν βλέπει πολύ καλά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να στοχεύσει στην μπασκέτα. Ενα γενικό τσεκάπ ποτέ δεν βλάπτει!

Αναγνωρίστε την προσπάθεια

Σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει πράγματα στα οποία δεν αισθάνεται ικανός – ακόμη περισσότερο, μπροστά σε άλλους. Ειδικά στην περίπτωση των παιδιών, που δεν έχουν μάθει ακόμη να ελέγχουν πλήρως τα συναισθήματά τους και που συχνά είναι πιο ευάλωτα στην κριτική των άλλων – και κινδυνεύουν να πέσουν θύματα bullying –, αυτό εντείνεται ακόμη περισσότερο, αποθαρρύνοντάς τα ακόμη και από το να δοκιμάζουν πράγματα, από τον φόβο ότι θα αποτύχουν. Αν το μικρό σας συμβαίνει απλώς να μην έχει έμφυτη κλίση προς τη γυμναστική, θυμηθείτε να το επαινείτε όταν καταβάλλει προσπάθειες – και να του δείχνετε ότι το σημαντικό είναι να παραμένει υγιές και χαρούμενο.

Ο,τι και αν γίνει, μην…

…ζητάτε υπερβολές

Μια δραστηριότητα με υψηλές απαιτήσεις που δεν αντιστοιχούν στο αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται, το πιθανότερο είναι πως θα το κάνει να βαρεθεί – ή να αισθανθεί ανεπαρκές – μέχρι τελικά να σταματήσει να προσπαθεί. Μην ξεχνάτε ότι η άσκηση δεν θα πρέπει να το ταλαιπωρεί ή να του προκαλεί πόνο, αλλά να είναι ευχάριστη και διασκεδαστική.

…το πιέζετε

Το γράψαμε και στην αρχή: κανένα παιδί δεν συμπαθεί τα «πρέπει». Σκεφτείτε τη γυμναστική όπως… τις μπάμιες: όλοι ξέρουμε ότι είναι υγιεινές, κανείς δεν πείστηκε από αυτό το επιχείρημα για να τις αγαπήσει κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Αποφύγετε το «κήρυγμα» και τις επαναλαμβανόμενες συζητήσεις. Στο τέλος, ενδέχεται να μη θέλει να δοκιμάσει ως… αυτοκαταστροφική αντίσταση στην επιμονή σας.

…το κρίνετε

Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι, από τη στιγμή που χρειάζεται να καταβάλετε τόση προσπάθεια για να το πείσετε να εμπλακεί σε σωματικές δραστηριότητες, το μικρό σας μάλλον δεν θα μεταμορφωθεί σε… ολυμπιονίκη. Και φυσικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Τότε γιατί έχει σημασία αν εκτέλεσε άψογα μια άσκηση ή αν κατάφερε να τρέξει πιο γρήγορα από το αδερφάκι του ή όχι; Αφήστε στην άκρη τον ανταγωνισμό και την κριτική, εκτός και αν στοχεύει στην προστασία του από κάποιο τραυματισμό. Εστιάστε στα θετικά σχόλια και διορθώστε το με ήπιο τρόπο, δείχνοντάς του πώς μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα.

…εστιάζετε στο βάρος του

Μπορεί η παιδική παχυσαρκία να κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του τώρα και στο μέλλον, το ίδιο όμως ισχύει και για τις διατροφικές διαταραχές. Οταν του μιλάτε για τα οφέλη της άσκησης, βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε τις αναφορές που θα μπορούσαν να το κάνουν να πιστέψει ότι το βάρος του αποτελεί πρόβλημα. Αντ’ αυτού, εστιάστε στην υγεία και την ευεξία που θα του χαρίσει, αλλά και στη δυνατότητα να κάνει περισσότερα πράγματα με το σώμα του: να τρέχει πιο γρήγορα, να είναι πιο ευλύγιστο, να χορεύει καλύτερα κ.λπ.