Προσπαθείτε να χάσετε βάρος για πρώτη φορά; Τότε πιθανότατα θα εντυπωσιαστείτε από το πόσα tips αδυνατίσματος μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα. Το να καταλάβετε ποιοι ισχυρισμοί ευσταθούν και ποιοι όχι μπορεί να είναι μια εξαντλητική διαδικασία και, δυστυχώς, πολλές από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν και διαδίδονται είναι λανθασμένες.

Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες αδυνατίσματος, ώστε να καταφέρετε να χάσετε βάρος με ασφάλεια.

*Πρέπει να κάνετε δίαιτα για να χάσετε βάρος

 

Έχετε ακούσει για δίαιτες που δεν λειτουργούν; Λοιπόν, αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι απαραίτητα λάθος. Οι περισσότερες δίαιτες που γίνονται μόδα και τα υπερβολικά περιοριστικά προγράμματα διατροφής είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Οι ακραίες δίαιτες δεν είναι βιώσιμες και μάλιστα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, αυτό που λειτουργεί είναι η υγιεινή διατροφή. Ουσιαστικά, αν θέλετε να αδυνατίσετε τότε πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να πεινάσετε. Αντ’ αυτού, βρείτε την καλύτερη διατροφή με βάση τον τρόπο ζωής, το ιστορικό υγείας και τις προσωπικές προτιμήσεις σας. Σε αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει σημαντικά ένας διαπιστευμένος διαιτολόγος. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα διατροφής πρέπει να καλύπτει τις εξατομικευμένες ανάγκες σας, ώστε να μπορείτε να το τηρείτε μακροπρόθεσμα.

*Δεν μπορείτε να τρώτε περισσότερο και να περιμένετε να ζυγίζετε λιγότερο

 

Πολλά προγράμματα διατροφής υποστηρίζουν ότι πρέπει να τρώτε κάθε τρεις ώρες για να αποφύγετε κάτι που ονομάζεται «κατάσταση πείνας». Αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να σας δώσει την εντύπωση ότι θα μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε και να χάνετε βάρος. Στην πραγματικότητα όμως, τα μικρά και συχνά γεύματα δεν ισοδυναμούν με περισσότερο φαγητό, ακριβώς επειδή είναι μικρά.

Άλλωστε, η απώλεια βάρους προκύπτει όταν εξασφαλίζετε θερμιδικό έλλειμμα, όταν δηλαδή καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε. Και αν νομίζετε ότι μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε επειδή γυμνάζεστε, ξανασκεφτείτε το. Ο μεταβολισμός σας είναι περίπλοκος, δεν πρόκειται για μια απλή εξίσωση. Το να στηριχθείτε στην άσκηση για να ακυρώσετε τις κακές διατροφικές επιλογές είναι στην καλύτερη περίπτωση μια αναποτελεσματική στρατηγική και επιβλαβής στη χειρότερη. Μάλιστα, εάν υπερεκτιμάτε τακτικά τις θερμίδες που κάψατε κατά τη διάρκεια της προπόνησής και υποτιμάτε τον αριθμό των θερμίδων που σας δίνει το φαγητό σας, το βάρος σας πιθανότατα θα αυξηθεί.

*Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη

 

Χωρίς να θέλουμε να σας αποθαρρύνουμε, η απώλεια βάρους δεν είναι παιχνιδάκι, ειδικά όταν σκοπεύετε να χάσετε πολλά κιλά για λόγους υγείας. Το αδυνάτισμα είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή κι επιμονή από εσάς. Ορισμένες φορές θα σας κάνει να αισθάνεστε δυσαρεστημένοι, αφού κάθε αλλαγή στην αρχή είναι δύσκολη. Φυσικά, δεν θα είναι κάθε ημέρα απαίσια. Θα έχετε καλές και κακές μέρες. Αλλά αν περιμένετε να είναι εύκολο ολόκληρο το ταξίδι, τότε το πιο πιθανό είναι να σταματήσετε όταν προκύψουν απροσδόκητες προκλήσεις.