Ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής μας ρουτίνας (πώς αλλιώς θα καταφέρουμε να ξυπνήσουμε;) και το ιδανικό ρόφημα για μια άμεση ώθηση της ενέργειάς μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά θα μπορούσε η καφεΐνη να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Τονώνει τον μεταβολισμό;

 

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι τρεις ώρες μετά την κατανάλωση καφέ, οι μεταβολικοί ρυθμοί ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε εκείνους που έπιναν καφέ από εκείνους που δεν έπιναν. Ενώ υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό, τα αποτελέσματα διαρκούν μόνο για λίγες ώρες και είναι σημαντικά λιγότερο έντονες σε παχύσαρκα άτομα. Με άλλα λόγια, τα άτομα που πρέπει να χάσουν σημαντικά ποσοστά βάρους είναι λιγότερο πιθανό να ενισχύσουν τον μεταβολισμό τους με τη βοήθεια της καφεΐνης.

Οδηγεί σε καλύτερες αθλητικές επιδόσεις;

 

Μια άλλη κοινή πεποίθηση είναι ότι η καφεΐνη αυξάνει την ενέργεια. Βάσει αυτής της λογικής, η αυξημένη ενέργεια θα σας παρακινήσει να γυμναστείτε -ενδεχομένως και για περισσότερη ώρα- οδηγώντας έτσι σε αυξημένη καύση θερμίδων. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει μόνο στην ενίσχυση της ενέργειας για σύντομες προπονήσεις (περίπου πέντε λεπτών), πράγμα το οποίο δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά στην απώλεια βάρους.

Περιορίζει την όρεξη για φαγητό;

 

Ο καφές αναφέρεται συχνά ως κατασταλτικό της όρεξης. Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος με καφεΐνη μπορεί να σας οδηγήσει να τρώτε λιγότερο. Όμως, σχετική μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ επηρέασε λίγο έως καθόλου την όρεξη των συμμετεχόντων. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα (για παράδειγμα, το πότε καταναλώθηκε ο καφές και τι ποσότητα καταναλώθηκε), πρέπει να γίνει περισσότερη σχετική έρευνα.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις σχετικά με το αν η καφεΐνη θα μπορούσε πράγματι να ενισχύσει την απώλεια βάρους.

 

Ακόμη κι αν η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, τυχόν θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από τις επιπλέον θερμίδες που οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν όταν πίνουν καφέ. Για παράδειγμα, αν προσθέσετε στον καφέ σας ζάχαρη, κρέμα και σιρόπι, μπορεί τελικά να είναι μια «θερμιδική βόμβα» με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λίπος.

Η καφεΐνη έχει επίσης διουρητικές ιδιότητες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα συμβάλει στην βραχυπρόθεσμη απώλεια κάποιου βάρους που προέρχεται από υγρά, αλλά το ζητούμενο είναι η απώλεια βάρους να προέρχεται από το λίπος. Φροντίστε, λοιπόν, να μένετε πάντα ενυδατωμένοι.

Τι να προσέξτε στον καφέ σας όταν θέλετε να αδυνατίσετε

 

 

*Δώστε προσοχή στον έτοιμο καφέ που αγοράζετε. Αν επιλέγετε είδη καφέ με πολύ γάλα, κρέμες και ζάχαρη, τότε δεν μιλάμε θερμιδικά για ροφήματα αλλά για γεύματα. Για παράδειγμα, ένας καφές freddo cappuccino με φυτική κρέμα μπορεί να ξεπερνάει τις 200 και να φτάνει μέχρι και τις 400 θερμίδες, επιβαρύνοντάς σας παράλληλα με πολύ λίπος και ζάχαρη. Αν λοιπόν θέλετε να πίνετε καφέ, περιοριστείτε σε πιο απλές γεύσεις.

*Μια καλή αρχή για να γλιτώνετε θερμίδες είναι να ξεκινήσετε να πίνετε τον καφέ σας σκέτο. Αν μέχρι τώρα πίνατε τον καφέ σας με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή πίνατε πολλούς καφέδες, αυτή η αλλαγή μεσοπρόθεσμα είναι ικανή να κάνει τη διαφορά στη σιλουέτα σας.