Η δύναμη της συγχώρεσης είναι κάτι που θα ήταν καλό να μάθετε στο παιδί από νωρίς και ο καλύτερος τρόπος είναι να ακούσει από εσάς την λέξη «συγνώμη», καθώς είναι σημαντικό να απολογείστε στο παιδί, ανεξάρτητα από την ηλικία του, όταν κάνετε λάθος. Παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα μαθήματα που μπορεί να μάθει κάθε μικρό παιδί είναι ότι όλοι κάνουν λάθη. Τα νήπια και τα μικρά παιδιά, επιπλέον, δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν τα πάντα σωστά και αυτό είναι φυσιολογικό. Οι γονείς είναι σημαντικό να διδάξουν στο παιδί ότι κανείς δεν είναι τέλειος, κανόνας που περιλαμβάνει και τους ενήλικες.

Το μάθημα της συγχώρεσης

Ένα σημαντικό μάθημα για το παιδί δεν είναι απαραιτήτως να μάθει να αποφεύγει τα λάθη, μιας και αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο. Το σημαντικό μάθημα ζωής είναι να του μάθετε πώς πρέπει να αντιδράσει, αφού κάνει ένα λάθος. Οι γονείς αποτελούν τα άτομα που μαθαίνουν στο παιδί την δύναμη της «συγνώμης» αλλά και της συμπεριφοράς που θα πρέπει να έχουν στην συνέχεια, προκειμένου να διορθώσουν μια κατάσταση. Πολλοί γονείς δεν θέλουν να ζητήσουν συγνώμη επειδή δεν θέλουν να παραδεχτούν τα λάθη ή τις αδυναμίες τους, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα χάσουν τον σεβασμό του παιδιού. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα νήπια σας θα κερδίσουν περισσότερο σεβασμό αν ακούσουν μια ειλικρινή συγνώμη όταν έχετε κάνει λάθος.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της συγνώμης

Υπάρχουν πολλές υπέροχες θετικές επιδράσεις της συγνώμης στο παιδί. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Υγιείς σχέσεις: Τα παιδιά που ξέρουν πώς να δώσουν μια ειλικρινή συγγνώμη, επειδή την έχουν ακούσει, θα είναι καλύτερα εξοπλισμένα για τις μελλοντικές κοινωνικές τους σχέσεις και θα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα ταραχώδη εφηβικά χρόνια και να αντιμετωπίσουν επιτυχώς δύσκολες εργασιακές καταστάσεις ως ενήλικες.
  • Όλοι κάνουν λάθη: Τα παιδιά είναι σημαντικό να μάθουν, ήδη από νεαρή ηλικία ότι ακόμη και οι καλύτεροι άνθρωποι κάνουν λάθη και στη συνέχεια αντιμετωπίζουν αυτά τα λάθη. Πρέπει να μάθουν ότι οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι μπορούν να πουν «συγνώμη».
  • Ευκαιρίες εξέλιξης: Καθώς ζητάτε συγνώμη από το παιδί όχι μόνο το εξοικειώνετε με την ιδέα και τα αισθήματα που συνοδεύουν την συγχώρεση αλλά το βοηθάτε να εξελιχθεί και να κατανοήσει και τα συναισθήματα των άλλων, ενισχύοντας την ενσυναίσθηση του.