Οταν το παιδί φθάσει περίπου στον έκτο μήνα, περνάει από τον θηλασμό στην εισαγωγή στερεών τροφών, κάτι που θα αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες, αλλά και το τελετουργικό του γεύματος. Πλέον θα πρέπει να κάθεται σε καρεκλάκι φαγητού, αυτό θα του προσφέρει ασφάλεια, σε σύγκριση με το ριλάξ, μια πολυθρόνα ή ακόμη και το βρεφικό κρεβατάκι. Επιπλέον, το καρεκλάκι φαγητού καθαρίζεται εύκολα, κάτι που αποδεικνύεται σωτήριο, όταν το παιδί αναλάβει την πρωτοβουλία να φάει μόνο του.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Το καρεκλάκι

Το καρεκλάκι πρέπει να έχει σταθερό χώρισμα ποδιών και ζώνη ασφάλειας για να μη γλιστράει το παιδί στο κάθισμα ή να σηκώνεται όρθιο. Αν το καρεκλάκι έχει ροδάκια, θα πρέπει να ελέγχουμε ότι έχει κλειδώσει το φρένο και πως έχει αντιολισθητικά άκρα για λόγους ασφαλείας. Καλό είναι το καρεκλάκι να έχει ρύθμιση ύψους, ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικά ύψη τραπεζιού, αλλά και να προσαρμόζεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Ακόμη, καλό είναι ο δίσκος σερβιρίσματος να είναι αποσπώμενος προκειμένου να καθαρίζεται εύκολα.

Η σωστή στάση

Θα πρέπει να φροντίσουμε το παιδί να κάθεται σωστά στη θέση του και να μην του επιτρέπουμε να σκαρφαλώνει πάνω στο κάθισμα. Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρχουν κοντά στο καρεκλάκι φαγητού αντικείμενα που θα μπορούσε το παιδί να πιάσει και να πετάξει κάτω. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε ποτέ το παιδί χωρίς επίβλεψη ενώ κάθεται στο καρεκλάκι φαγητού.

Για την διαδικασία του γεύματος

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του γεύματος καθαυτή, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι. Το παιδί μπορεί να αρνηθεί να φάει μεγάλη ποσότητα ή να δοκιμάσει τις νέες γεύσεις και εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή από την πλευρά μας, αλλά όχι πίεση. Οταν, μάλιστα, διαπιστώσουμε ότι το παιδί θέλει να δοκιμάσει να φάει μόνο του, δεν θα πρέπει να το φρενάρουμε. Είναι βέβαιο ότι θα λερώνεται και πως η διαδικασία του γεύματος θα καταστεί χρονοβόρα. Είναι σημαντικό όμως να το βοηθήσουμε στις πρώτες κουταλιές του (όπως και στα πρώτα του βήματα), καθώς έτσι θα αναπτύξει γρήγορα τη νέα δεξιότητα και θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή του.