Η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα, από το βάρος μας και την εμφάνιση του δέρματός μας μέχρι τα επίπεδα ενέργειάς μας και τη συγκέντρωσή μας. Αν, λοιπόν, δυσκολεύεστε να μείνετε συγκεντρωμένοι, ήρθε η στιγμή να ξανασκεφτείτε τι βάζετε στο πιάτο σας. Ακολουθούν μερικές τροφές που μπορούν να ενισχύσουν φυσικά τη συγκέντρωση και κατ’ επέκταση την αποδοτικότητά σας.

*Βρώμη

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αφού σας τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια και σας κρατάει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα σας. Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να επιλέξετε τηγανίτες ή κέικ για το πρωινό σας, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη μέρα σας με τις σωστές βάσεις, ώστε να μπορείτε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, να καταπολεμήσετε την πείνα και να αποφύγετε την αύξηση του βάρους σας. Η βρώμη είναι ιδανική επιλογή, αφού είναι χορταστική και θρεπτική.

*Μαύρη σοκολάτα

 

Η μαύρη σοκολάτα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων, όπως το κάλιο, ο χαλκός και το μαγνήσιο, τα οποία μπορούν -στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής- να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει συνδεθεί με ενίσχυση της συγκέντρωσης και της μνήμης. Περιοριστείτε, ωστόσο, σε λίγα τετράγωνα μαύρης σοκολάτας και αποφύγετε τις υπερβολές.

*Μύρτιλα

 

Πλούσια σε γεύση και αντιοξειδωτικά, τα μύρτιλα έχουν συνδεθεί με ενίσχυση της μνήμης. Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα ή με το γιαούρτι σας, ενώ είναι ιδανικά και για όσους κάνουν δίαιτα.

*Σολομός

 

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των εγκεφαλικών κυττάρων, επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση και ενισχύουν τη μνήμη. Παράλληλα, η πρωτεΐνη στον σολομό περιέχει αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της συγκέντρωσής σας.

*Μπανάνες

 

Εάν βιάζεστε να φύγετε από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας μια μπανάνα. Όχι μόνο είναι χορταστικές και γλυκές, αλλά οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της συγκέντρωσής σας, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε κάλιο, ένα βασικό μέταλλο ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του εγκεφάλου, των νεύρων και της καρδιάς σε καλή κατάσταση.

*Αυγά

 

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πετάξετε τον κρόκο και να κρατήσετε μόνο το ασπράδι, αλλά καλύτερα να μην το κάνετε. Ολόκληρα τα αυγά, συμπεριλαμβανομένου του κρόκου, είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που έχουν ευνοϊκή επίδραση στη μνήμη και τη διάθεση. Τα αυγά περιέχουν επίσης χολίνη, μια ουσία που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών εγκεφαλικών κυττάρων.

*Bonus tip: Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό

 

Η κατανάλωση νερού είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε μόλις ξυπνάτε. Η αφυδάτωση (ακόμη και μια ελαφριά, της τάξεως του 2%) μπορεί να προκαλέσει κόπωση και μείωση της συγκέντρωσης. Εάν πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα ενεργειακό ποτό μόλις ξυπνήσετε, θα αφυδατώσετε ακόμη περισσότερο τον οργανισμό σας και θα αισθάνεστε χειρότερα στη συνέχεια.