Γιατί ορισμένα παιδιά ξεχωρίζουν τόσο πολύ από τους συμμαθητές τους στο σχολείο; Αν η πρώτη λέξη που σας ήρθε στο μυαλό είναι το «ταλέντο», μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε: Η φυσική κλίση στο διάβασμα μπορεί να ευνοεί μερικούς μαθητές, στην πραγματικότητα όμως, άλλες παράμετροι επηρεάζουν πολύ περισσότερο τις τελικές τους επιδόσεις. Από τη σωστή διατροφή μέχρι τη δική μας σχέση με τους δασκάλους του, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε για να το βοηθήσουμε να λάμψει στην τάξη.

Ποια είναι, λοιπόν, τα μυστικά των καλών μαθητών;

Έχουν βρει… τον δάσκαλό τους

Και όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και οι γονείς τους, που δεν περιμένουν την ημέρα των ελέγχων για να συστηθούν με τον εκπαιδευτικό. Μιλώντας με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα του μικρού μας, αποκτάμε καλύτερη γνώση για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, ενώ μπορούμε και να προλάβουμε στη ρίζα τους άλλα προβλήματα – όπως ένα περιστατικό bullying από συμμαθητή του.

Πριν διαβάσουν, συμμαζεύουν

Όλες οι δουλειές είναι ευκολότερες με την κατάλληλη οργάνωση, και το ίδιο ισχύει και για τη μελέτη του για το σχολείο. Βοηθώντας το να διαμορφώσει έναν χώρο όπου θα μπορεί να διαβάζει χωρίς περισπασμούς, αλλά και να οργανώσει κατάλληλα τον χρόνο του, θα κάνετε τη σχολική ζωή του πολύ πιο εύκολη.

Δεν νιώθουν μόνοι

Πολλά παιδιά χρειάζονται την παρουσία της μαμάς για να συγκεντρωθούν, ιδιαιτέρως στα χρόνια του δημοτικού. Ωστόσο, η βοήθειά σας θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο. Μην ξεχνάτε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει είναι… πώς να μαθαίνει. Άλλωστε, μοιραία θα έρθει η μέρα που και το ίδιο δεν θα θέλει να διαβάζετε μαζί!

Είναι μετρ της ισορροπίας

Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα γεύματά τους. Οι ελλείψεις σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, δεν βλάπτουν μόνο τη σωματική αλλά και την πνευματική του ανάπτυξη – και, δευτερευόντως, τις επιδόσεις του στο σχολείο. Για παράδειγμα, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επιφέρει κόπωση, αλλά και να δημιουργήσει προβλήματα συμπεριφοράς, κακή διάθεση, έλλειψη προσοχής και μείωση της ικανότητας μάθησης.

Ναι, ξέρουμε ότι η διατροφή του παιδιού σας έχει πάψει προ πολλού να περνά αποκλειστικά από το χέρι σας. Ωστόσο, ακόμη και το πιο δύσπιστο παιδί, που αρνείται κατηγορηματικά ακόμη και να δοκιμάσει ζωικές τροφές, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πει «όχι» σε ένα πεντανόστιμο ποτήρι παιδικό γάλα, εμπλουτισμένο με σίδηρο.

Ξέρουν το γιατί

Ένα από τα πιο πολύτιμα μυστικά που μπορείτε – και πρέπει – να του μάθετε, είναι να μην φοβάται να ζητήσει διευκρινίσεις. Εξηγήστε του ότι οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι εκείνοι που τολμούν να εκφράσουν τις απορίες τους, που διακρίνονται από περιέργεια και ψάχνουν για απαντήσεις. Άλλο ένα σημαντικό tip; Όσο μεγαλώνει, τόσο συχνότερα θα σας ρωτάει σε τι θα του χρειαστεί, για παράδειγμα, η φυσική ή τα μαθηματικά. Αντί να το μαλώσετε, απαντήστε του: Σε κάποιες περιπτώσεις, η χρησιμότητα έγκειται στην ίδια τη γνώση, σε άλλες στη λογική που κρύβεται πίσω της.

Δεν φεύγουν ποτέ από το σπίτι με άδειο στομάχι

Γνωρίζατε ότι, σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα και τα τεστ μνήμης, αλλά και αυξημένη συγκέντρωση; Ωστόσο, δεν αρκεί να τρώνε πριν πάνε στο σχολείο. Το περιεχόμενο του πιάτου τους είναι εξίσου σημαντικό, αφού θα πρέπει να τους προσφέρει μια ισορροπημένη ποσότητα πρωτεϊνών, φυτικών ινών, μετάλλων και βιταμινών.

Πώς θα τα εντάξετε όλα αυτά σε ένα πρωινό που όντως θα καταναλώσει το μικρό σας; Ευτυχώς, χωράνε με ευκολία στο… μπολάκι των δημητριακών του – αρκεί να επιλέξουμε τα κατάλληλα. Για παράδειγμα, τα παιδικά δημητριακά Nesquik και Cheerios της Nestle, αποτελούνται από φυσικά συστατικά (που θα μπορούσαν να προέρχονται και από το… ντουλάπι μας), ενώ το Nesquik Alphabet περιέχει 30% λιγότερη ζάχαρη από την υπόλοιπη γκάμα Nesquik.

Όλοι οι διαθέσιμοι τύποι είναι εμπλουτισμένοι με βιταμίνες και μέταλλα και ιδιαίτερα σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη D, που είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική του ανάπτυξη, αλλά και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού του. Είναι χαμηλά σε λιπαρά – και ιδιαίτερα σε κορεσμένα – και δεν περιέχουν φοινικέλαιο. Έτσι, το μόνο που χρειάζεται για να προσφέρουμε στο μικρό μας ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, είναι να τα συνδυάσουμε με το κατάλληλο, ειδικά σχεδιασμένο για την ηλικία του, παιδικό γάλα!

Ξέρουν να χάνουν

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να είναι εξίσου καλός σε όλα. Οι πραγματικά καλοί μαθητές ξέρουν ότι το θέμα δεν είναι να τα πηγαίνουν πάντα καλά, αλλά το να διαχειρίζονται σωστά τις αποτυχίες τους, να μαθαίνουν από αυτές και να τις χρησιμοποιούν για να προοδεύσουν. Αυτό εν μέρει εξαρτάται και από εμάς, που πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας στην εικόνα ενός μέτριου (ή και κακού) βαθμού και να τα βοηθάμε να βρουν το… ηθικό δίδαγμα της κάθε κακοτοπιάς.

Έχουν τα κατάλληλα εφόδια

Δεν θα περιμέναμε να τρέχει πιο γρήγορα από τους συμμαθητές του φορώντας… τα παπούτσια μας. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν πρέπει και να περιμένουμε ότι οι μοναδικές ανάγκες του οργανισμού του γενικώς – και του εγκεφάλου του συγκεκριμένα – καλύπτονται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε εμείς. Αυτό ισχύει και για το γάλα του, το οποίο θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένο για το στάδιο ανάπτυξής του.

Επιπλέον, τα παιδικά γάλατα είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες του, ενώ είναι εμπλουτισμένα με συστατικά όπως η βιταμίνη C, που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, η βιταμίνη D, για την απορρόφηση του ασβεστίου και το φυλλικό οξύ για την καλή άμυνα του οργανισμού. Για παράδειγμα, τα ειδικά σχεδιασμένα γάλατα «Nestle Junior 1 & 2 και Nestle school περιέχουν σίδηρο και βιταμίνη D, όπως και άλλα απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες, ω-3 λιπαρά για την πνευματική ανάπτυξη και την καλή λειτουργία της όρασης, αλλά και ιδανική πρωτεΐνη, χαμηλότερη από το αγελαδινό γάλα.

Sponsored by Nestlé