Μία ιδιαίτερα υγιεινή συνήθεια είναι οι βόλτες στο εξωτερικό περιβάλλον με τον καθαρό αέρα. Όχι μόνο μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, αλλά επίσης μειώνει την κόπωση και το άγχος, αυξάνοντας παράλληλα την ευτυχία και την ψυχική υγεία. Για αυτό το λόγο, πολλοί είναι οι γονείς, ιδιαίτερα οι νέοι, που σκέφτονται πότε θα μπορούσαν να πάρουν μαζί τους το νεογέννητο για την πρώτη του βόλτα.

Πότε μπορείτε να βγάλετε έξω το νεογέννητο;

Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί αναφορικά με την πρώτη βόλτα του νεογέννητου, εφ ‘όσον λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις. Το νεογέννητο μπορεί να βγει έξω αρκετά σύντομα από την ημέρα που γεννήθηκε, αρκεί η μητέρα του να αισθάνεται σωματικά και ψυχολογικά έτοιμη για να βγει μαζί του. Εάν αισθάνεται οποιοδήποτε είδος πόνου, έχει χαμηλή ενέργεια ή δεν αισθάνεται έτοιμη ψυχολογικά ή συναισθηματικά, τότε είναι απαραίτητο να αναβληθεί η βόλτα σας για μια καλύτερη στιγμή.

Τι πρέπει να προσέξετε

Εάν τελικά αποφασίσετε να βγείτε για την μικρή βόλτα σας, ακόμα και αν πρόκειται για τον κήπο ή την βεράντα του σπιτιού, είναι σημαντικό να προσέξετε τα ακόλουθα:

*Ελέγξτε την θερμοκρασία

Το να διατηρείτε το μωρό άνετο είναι σημαντικό όταν πηγαίνετε έξω. Ο βασικός και κλασικός κανόνας για να το ντύσετε, είναι να του βάλετε περίπου ότι φοράτε και εσείς, δίχως να ξεχάσετε να προσθέσετε μία έξτρα «στρώση», καθώς το νεογέννητο δεν είναι ακόμα σε θέση να ρυθμίσει την θερμοκρασία του.  Ως εκ τούτου, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, είναι σημαντικό να ελέγχετε συνεχώς τη θερμοκρασία του νεογέννητου για να βεβαιωθείτε ότι είναι άνετα. Στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι αν το νεογέννητο είναι άνετο ή όχι, να είστε σίγουροι ότι γενικά θα.. σας «ενημερώσει» με το κλάμα του ή την καλή του διάθεση, αναλόγως της περίπτωσης.

*Προσέξτε την ώρα

Για την βόλτα σας με το νεογέννητο, οι ώρες μεταξύ 10:00 π.μ. και 2:00 μ.μ. είναι καλύτερο να αποφεύγονται, καθώς τότε ο ήλιος εκπέμπει έντονο φως και βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες. Μην ξεχνάτε όταν βρίσκεστε έξω να αφήνετε το μικρό σας σε μέρος υπό σκιά για να μπορεί να δει με τα δικά του μάτια τον νέο κόσμο γύρω του άνετο και με ασφάλεια.