Μπορεί να νομίζουμε ότι μόλις κλείσουμε την πόρτα του σπιτιού μας αφήνουμε έξω τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά διαφορετική. Η γύρη, τα ακάρεα σκόνης, η μούχλα, τα βακτήρια ή οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) δεν είναι τόσο μεγάλοι κίνδυνοι στους εξωτερικούς χώρους, στο εσωτερικό ωστόσο μπορούν να απειλήσουν την υγεία μας. Στα σπίτια, αυτοί οι ρύποι μπορεί να υπάρχουν σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις, επειδή οι εσωτερικοί χώροι είναι συχνά κλειστοί και λιγότερο αεριζόμενοι.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι εύκολο για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να εισέλθουν στο σπίτι μας, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βγουν έξω. Ετσι, αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, κρίσεις άσθματος και μακροπρόθεσμα ακόμη και αναπνευστικές ασθένειες. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος για πανικό, αφού έχουμε διαθέσιμους αρκετούς τρόπους ώστε να καθαρίσουμε τον αέρα του σπιτιού μας. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

* Αερίζουμε καθημερινά

Ο πρώτος βασικός κανόνας για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι μας είναι να τον ανανεώνουμε, ανοίγοντας τα παράθυρα. Ακόμη κι όταν έξω έχει κρύο, το σπίτι πρέπει να αερίζεται, τουλάχιστον για πέντε λεπτά την ημέρα, ώστε να δραπετεύουν οι δυσοσμίες και να μετριάζεται η συσσώρευση επιβλαβών ατμοσφαιρικών ρύπων.

* Καθαρίζουμε συχνά το σπίτι

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά ο καθαρισμός του σπιτιού σε τακτική βάση θα κάνει τη διαφορά. Η ηλεκτρική σκούπα είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά όχι αρκετή. Οι τοίχοι, τα χαλιά και τα έπιπλα πρέπει επίσης να ξεσκονίζονται. Επιπλέον, δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε το φίλτρο της σκούπας ώστε να παραμένει αποτελεσματική. Φροντίζουμε επίσης να αλλάζουμε τα σεντόνια μας μία φορά την εβδομάδα ώστε να μειώνουμε τα ακάρεα σκόνης και άλλα αλλεργιογόνα.

* Αντιμετωπίζουμε την υγρασία

Ο μύκητας της μούχλας απελευθερώνει στον αέρα μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται σπόρια και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας. Η μούχλα αναπτύσσεται σε σκοτεινά, υγρά μέρη, όπως το μπάνιο μας και το υπόγειο.

Για να μειώσουμε, λοιπόν, την υγρασία και κατ’ επέκταση να αποτρέψουμε την εμφάνιση μούχλας στο σπίτι μας η λύση είναι ο αφυγραντήρας, ο οποίος δεσμεύει την περιττή υγρασία και την περιορίζει σε επίπεδα κάτω του 60%.

Παράλληλα, απομακρύνουμε τα χαλιά από τους χώρους του σπιτιού με πολλή υγρασία, όπως το μπάνιο, και έχουμε τον νου μας στις μικρές πηγές υγρασίας. Φροντίζουμε οι πετσέτες να έχουν στεγνώσει πλήρως προτού τις ρίξουμε στον κάδο με τα άπλυτα και ανά δύο εβδομάδες αντικαθιστούμε το σφουγγάρι του νεροχύτη.

* Διακοσμούμε με φυτά εσωτερικού χώρου

Γνωρίζουμε ήδη ότι μέσω της φωτοσύνθεσης τα φυτά μάς βοηθούν λαμβάνοντας διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και απελευθερώνοντας οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα, το 1989 η NASA διερεύνησε τη δυνατότητα των φυτών να καθαρίζουν τον αέρα των κλειστών χώρων, υποστηρίζοντας ότι κοινά οικιακά φυτά έχουν εκπληκτική ικανότητα απορρόφησης διαφόρων ουσιών, όπως η φορμαλδεΰδη, η βενζίνη και ο καπνός του τσιγάρου. Σύμφωνα με τη NASA, ο αγγλικός κισσός, η αζαλέα, ο φοίνικας αρέκα, το αγλαόνημα και η ζέρμπερα είναι μερικά από τα καλύτερα φυτά για τον καθαρισμό του αέρα.

Σήμερα μάλιστα τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν γίνει η κορυφαία τάση στη διακόσμηση, ειδικά ανάμεσα στους millennials. Μια ματιά στο Pinterest ή στο Instagram είναι αρκετή για να μας δώσει την απαραίτητη έμπνευση και να μας πείσει να διακοσμήσουμε τον χώρο μας με φυτά εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, ορισμένα είδη ενδέχεται να είναι τοξικά για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια, επομένως πρώτα βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε κάνει μια ασφαλή επιλογή.

* Καθαρίζουμε το κλιματιστικό

Τα φίλτρα του κλιματιστικού τείνουν να συσσωρεύουν σκόνη, μικρόβια και βακτηρίδια, τα οποία όταν εισπνέονται είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Δεν παραμελούμε, λοιπόν, τον συχνό καθαρισμό των φίλτρων του κλιματιστικού, τον οποίο μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του εγχειριδίου της συσκευής.

* Απαγορεύουμε το κάπνισμα

Στη σύγχρονη εποχή όλοι ανεξαιρέτως γνωρίζουμε τις πολλαπλές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Μάλιστα, οι αρχές δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες. Για να κρατήσουμε, λοιπόν, τον αέρα του σπιτιού μας καθαρό από τις τοξικές ουσίες του τσιγάρου, δεν καπνίζουμε ποτέ μέσα στο σπίτι και ζητούμε από τους εκάστοτε επισκέπτες μας να κάνουν το ίδιο.

* Επενδύουμε σε έναν καθαριστή αέρα

Ο καθαριστής αέρα απαλλάσσει το σπίτι μας από σκόνη, βακτήρια, οσμές και αλλεργιογόνες ουσίες. Αν σκεφτούμε δε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω από το 80% του πληθυσμού που ζει στις αστικές περιοχές εκτίθεται σε επίπεδα μολυσμένου αέρα που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια, θα καταλάβουμε ότι ο καθαριστής αέρα δεν είναι μια περιττή πολυτέλεια.

Μάλιστα, υπάρχουν κάποια μοντέλα με ενσωματωμένους αισθητήρες που ενεργοποιούν και τερματίζουν τη λειτουργία αυτόματα ανάλογα με το ποσοστό των σωματιδίων που υπάρχουν στο δωμάτιο, ώστε να μη σπαταλάμε ενέργεια.

* Καθαρίζουμε με οικολογικά καθαριστικά

Ορισμένα οικιακά καθαριστικά περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών, της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων. Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε, φροντίζουμε τουλάχιστον να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα όσο καθαρίζουμε, ενώ μπορούμε και να αναζητήσουμε στο εμπόριο πιο «πράσινες», φυσικές επιλογές.

* Κρατάμε τα κατοικίδιά μας καθαρά

Όσοι έχουν κατοικίδιο, είναι αρκετά πιθανό να βρίσκουν το τρίχωμά του παντού στο σπίτι. Ωστόσο, η πιτυρίδα των ζωών είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από το τρίχωμά τους, καθώς μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος ή να επιδεινώσει το άσθμα. Εάν έχουμε κατοικίδιο ζώο, φροντίζουμε να το καθαρίζουμε τακτικά, βουρτσίζοντάς το σε εξωτερικούς χώρους και παράλληλα σκουπίζουμε τα δάπεδά μας όσο πιο συχνά γίνεται.

* Επιλέγουμε αιθέρια έλαια

Ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως το δενδρολίβανο, η μέντα, τα εσπεριδοειδή, η λεβάντα, ο κέδρος, το κυπαρίσσι και ο ευκάλυπτος, έχουν αντιβακτηριδιακή δράση και προσφέρονται όχι μόνο για να αρωματίσουμε φυσικά τον χώρο μας αλλά και για να απολυμάνουμε τον αέρα του. Αντί να τα κάψουμε, τοποθετούμε μερικές σταγόνες σε πουγκιά από φυσικό υλικό ή τα διαλύουμε σε νερό και ψεκάζουμε το σπίτι.

* Ανάβουμε κεριά από μελισσοκέρι

Τα κεριά από μελισσοκέρι έχουν την ικανότητα να ιονίζουν τον αέρα, να εξουδετερώνουν τοξικές ενώσεις και μολυσματικούς παράγοντες, καθώς και να μειώνουν τα κοινά αλλεργιογόνα. Επίσης καίγονται αργά, επομένως δεν χρειάζονται συχνή αντικατάσταση.

* Αγοράζουμε μια κρυσταλλική λάμπα από ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Η κρυσταλλική λάμπα από ροζ αλάτι Ιμαλαΐων θεωρείται ένας φυσικός καθαριστής αέρα που τραβά τις τοξίνες από το περιβάλλον και τις εξουδετερώνει. Στην πραγματικότητα, όλα τα κρυσταλλικά προϊόντα αλατιού μειώνουν τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα και τα παθογόνα, τραβώντας τους υδρατμούς από τον αέρα. Αλλωστε, μια λάμπα από ροζ αλάτι Ιμαλαΐων προσθέτει μια ρουστίκ πινελιά στον χώρο μας, ενώ επίσης λάμπει φυσικά, χωρίς να διαταράσσει τον ύπνο μας. Αν και είναι πιο αποτελεσματικές όταν είναι αναμμένες, αυτές οι λάμπες λειτουργούν ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένες, χάρη στα κρύσταλλα αλατιού.

* Προμηθευόμαστε ενεργό άνθρακα

Ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό σε φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα και του νερού, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα διάσημος και στον χώρο της ομορφιάς. Ο ενεργός άνθρακας είναι μια άοσμη ουσία που είναι πολύ απορροφητική και ικανή να εξαλείψει αποτελεσματικά τις τοξίνες και τις οσμές από το σπίτι μας. Ο ενεργός άνθρακας από μπαμπού είναι μια προσιτή εναλλακτική λύση.

* Βγάζουμε τα παπούτσια μας

Απλά αφήνοντας τα παπούτσια μας στην πόρτα ή στο μπαλκόνι, κρατάμε πολλούς τύπους ρύπων έξω από το σπίτι μας. Οι διάφορες ακαθαρσίες απ’ έξω μπορούν να μεταφέρουν μερικά πραγματικά άσχημα πράγματα στο σπίτι μας: παρασιτοκτόνα, γύρη, μύκητες, βακτήρια ή κόπρανα, για παράδειγμα. Βγάζοντας, λοιπόν, τα παπούτσια μας προτού μπούμε στο σπίτι θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τον αέρα μας καθαρότερο – για να μην αναφέρουμε τα δάπεδά μας.