Αν και ο ύπνος μπορεί  να αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία ειδικά για τους νέους γονείς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θέσετε τις σωστές βάσεις, οργανώνοντας την ρουτίνα του ύπνου του, καθώς επηρεάζει το αίσθημα ευτυχίας, την εγρήγορση, την προσοχή, τη γνωστική απόδοση, τη διάθεση, την εκμάθηση και την διεύρυνση του λεξιλογίου αλλά και τη μνήμη του παιδιού. Δεδομένου της σημαντικότητας του ύπνου για τα παιδιά κάθε ηλικίας όπως εξάλλου και για τους ενήλικες, τα νήπια χρειάζονται κατά μέσο όρο 14 ώρες ύπνου την ημέρα και πρέπει να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα το βράδυ.

Ύπνος 21-36 μηνών

Τα νήπια 21 έως και 36 μηνών θα ήταν καλό να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα το βράδυ, καθώς τείνουν να ξυπνούν μεταξύ έξι και οκτώ το πρωί. Για πρόσθετο ύπνο, τα νήπια σε αυτήν την ηλικία συνήθως παίρνουν έναν μεσημεριανό υπνάκο την ημέρα για περίπου μία έως και τρεις ώρες.

Ύπνος 3-6 ετών

Τα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών χρειάζονται συνήθως 10-12 ώρες ύπνου την ημέρα. Τα παιδιά συνήθως συνεχίζουν να παίρνουν μεσημεριανούς υπνάκους μέχρι περίπου την ηλικία των τεσσάρων ετών, με τον χρόνο να μειώνεται σταδιακά από την νηπιακή ηλικία. Ο χρόνος που κοιμούνται εξακολουθεί να είναι γύρω στις επτά με εννέα το βράδυ, όπως και η ώρα που ξυπνούν συνήθως είναι γύρω στις έξι με οκτώ το πρωί.

Ρουτίνα, οικογενειακή υπόθεση

Οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν τι λειτουργεί καλύτερα για την οικογένειά τους με βάση καθημερινούς παράγοντες που τείνουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, όπως οι ώρες εργασίας, το οικογενειακό πρόγραμμα, ο τρόπος ζωής και οι δραστηριότητες γονιών και παιδιών. Θα περάσετε μια φάση δοκιμής για να βρείτε ποια είναι η καλύτερα ώρα για να κοιμηθεί το παιδί, καθώς θα πρέπει να είναι λειτουργικό τόσο για το πρόγραμμα το δικό σας όσο και για εκείνο του παιδιού ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να καλύπτονται και οι ανάγκες του, εξασφαλίζοντας ποιοτικό ύπνο.