Ο έπαινος μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ευγενική, καλή και επιθυμητή συμπεριφορά του παιδιού. Λειτουργεί σαν κινητήριος δύναμη για τα παιδιά, καθώς κάθε φορά που τα επαινείτε, τα ενθαρρύνετε να δοκιμάσουν κάτι ξανά και ξανά, ακόμα και αν απέτυχαν την πρώτη φορά. Πολλοί γονείς τείνουν να βλέπουν εντονότερα τα στοιχεία που δεν τους αρέσουν στην συμπεριφορά του παιδιού και διαρκώς να κάνουν σχόλια για την αλλαγή αυτών. Ωστόσο, η προσέγγιση του επαίνου είναι διαφορετική, καθώς θα σας επιτρέψει να εστιάσετε στα θετικά χαρακτηριστικά, τα οποία καθώς τα επαινεί ο μπαμπάς τείνουν να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

1. Οι έπαινοι είναι ενδυναμωτικοί

Κάθε μέρα, μπορούμε να γεμίσετε με θετική ενέργεια το παιδί, αρκεί να χρησιμοποιείτε σωστά τις λέξεις σας.  Τα λόγια μας έχουν τεράστια δύναμη. Για αυτό όταν βλέπετε ότι το παιδί προσπαθεί πολύ για κάτι, ακόμα και αν δεν τα καταφέρει, επαινέστε το για την προσπάθειά του. Ο έπαινος θα αναπτερώσει το ηθικό του και θα το προετοιμάσει ψυχολογικά για μια νέα προσπάθεια, αφού θα ξέρει πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα βρίσκεστε δίπλα του να το ενδυναμώνετε και να το αγαπάτε.

2. Οι έπαινοι είναι θετικοί

Όλοι μας, έτσι και τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά αρνητικά στην καθημερινότητά τους. Οι έπαινοι αποτελούν μια ξεχωριστή στιγμή που μπορεί να ανακουφίσει το παιδί από τυχόν ανησυχίες ή και φόβους. Εάν επικεντρωθούμε στο θετικό και το επαινέσουμε, τα παιδιά μας γνωρίζουν ότι είμαστε στο πλευρό τους και ότι είμαστε περήφανοι γι ‘αυτά. Ο έπαινος υπενθυμίζει στα παιδιά μας την άνευ όρων αγάπη μας προς αυτά. Ένα σπίτι γεμάτο επαίνους είναι ένα θετικό μέρος, που θα λατρεύουν να βρίσκονται.

3. Οι έπαινοι είναι παραγωγικοί

Όταν τα παιδιά γνωρίζουν ότι είστε υπερήφανοι για αυτά, έχουν κίνητρο να προσπαθήσουν περισσότερο για να διατηρήσουν την καλή και επιθυμητή τους συμπεριφορά. Καθώς επαινείτε το παιδί, του δίνεται επιπλέον κίνητρο κι έτσι θα προσπαθεί ολοένα και περισσότερο για να δέχεται ολοένα και μεγαλύτερους επαίνους.