Οι υψηλές απαιτήσεις, ο φόρτος εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, οι μη ικανοποιητικές χρηματικές απολαβές και έλλειψη προσωπικού χρόνου, είναι οι κλασικοί λόγοι για τους οποίους η δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος. Ειδικά οι γυναίκες που μπορεί παράλληλα να έχουν αναλάβει τον βασικό ρόλο στο μεγάλωμα των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού, έρχονται αντιμέτωπες με έναν μεγάλο όγκο καθηκόντων και υποχρεώσεων.

Και ενώ δεν υπάρχει μια «μαγική» συνταγή που μπορεί να διώξει μεμιάς το άγχος, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του.

 

*Βρείτε χρόνο για γυμναστική

 

Μπορεί η δουλειά σας να μην σας αφήνει χρόνο και διάθεση να γυμναστείτε, όμως αξίζει να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας, αφού μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας (μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών) και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος. Ακόμη κι αν το πρόγραμμά σας είναι πιεσμένο, ξεκλέψτε λίγο χρόνο για να γυμναστείτε στο σπίτι ή να βγείτε για μισή ώρα περπάτημα.

*Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

 

Ένας καλός ύπνος είναι το κλειδί για την αποβολή του στρες. Αντιθέτως, οι αϋπνίες οδηγούν σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Αν η υπερένταση σας κρατάει ξύπνιους, υιοθετήστε μια ρουτίνα που ευνοεί τον ύπνο, για παράδειγμα κάντε ένα χαλαρωτικό ντους, αποφύγετε τις οθόνες και διαβάστε ένα βιβλίο.

*Μειώστε την καφεΐνη

 

Μπορεί να πίνετε περισσότερο καφέ προκειμένου να «ανεβάσετε» τα επίπεδα ενέργειας και την αποδοτικότητά σας, αλλά αυτή δεν είναι μια έξυπνη επιλογή, αφού η καφεΐνη είναι ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες άγχους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε και τα καφεϊνούχα αναψυκτικά. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τον καφέ με πράσινο τσάι, φρέσκο ​​χυμό ή νερό για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνες και να μείνετε ενυδατωμένοι.

*Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

 

Βρείτε τα κενά στο πρόγραμμά σας και αξιοποιήστε τα για να κάνετε ό,τι σας ευχαριστεί: φαγητό στο αγαπημένο σας εστιατόριο, μια βόλτα στη θάλασσα ή στο πάρκο της γειτονιάς σας. Ακριβώς επειδή πολλές φορές το πρόγραμμα στη δουλειά είναι τόσο ασφυκτικό που το να κλείσετε ένα ραντεβού για μανικιούρ ή το να πάτε για καφέ με τη φίλη σας φαντάζει πολυτέλεια, είναι σημαντικό να εκμεταλλεύεστε κάθε ευκαιρία. Βάλτε το ξυπνητήρι σας μια ώρα νωρίτερα για να κάνετε γιόγκα πριν πάτε στο γραφείο ή γυρίστε σπίτι σας με τα πόδια αντί με το λεωφορείο. Ακόμη και όταν είστε στη δουλειά, πάρτε μερικά λεπτά διάλειμμα ώστε να ανακουφίσετε το σώμα και το μυαλό σας από τις τόσες ώρες μπροστά στον υπολογιστή.

*Επικοινωνήστε με τους συναδέρφους σας

 

Μια ματιά στον χώρο γύρω σας θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι εκτός από υπολογιστές και έγγραφα υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι -όπως και εσείς- έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις δυσκολίες της εργασίας και της ζωής. Αντί να κλείνεστε στον εαυτό σας και τις αρνητικές σκέψεις σας, αφιερώστε λίγο χρόνο στους γύρω σας. Πείτε μια ζεστή «καλημέρα» μόλις φτάσετε στη δουλειά και ρωτήστε τον διπλανό σας πώς πέρασε στο ρεπό του. Σίγουρα δεν γίνεται να ταιριάξετε με όλους τους συναδέρφους σας, αλλά η επικοινωνία μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Προτείνετε σε μια συνάδερφο να φάτε μαζί το μεσημεριανό σας ή να βγείτε για διάλειμμα. Λίγη χαλαρή κουβέντα μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε για λίγο την πίεση της δουλειάς και να σας φτιάξει τη διάθεση.