Ο θυμός, η απογοήτευση, ο φόβος και άλλα «αρνητικά» συναισθήματα είναι όλα μέρος της ανθρώπινης συναισθηματικής εμπειρίας, πράγμα που πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί, καθώς μπορεί διαφορετικά να προκληθεί σύγχυση. Επειδή προκαλούν ανησυχία ή άγχος τείνουμε να τα αποφεύγουμε, να τα αγνοούμε ή και με άλλους τρόπους να τα απορρίπτουμε. Ωστόσο αυτή η προσέγγιση δεν είναι ωφέλιμη, αφού στην πραγματικότητα δεν τα ξεπερνάμε και απλά τα καταπιέζουμε. Ειδικά στην περίπτωση του παιδιού, πρέπει να μάθει από νωρίς ότι υπάρχει μία καλύτερη και υγιής στρατηγική που μπορεί να το βοηθήσει να τα διαχειριστεί, ξεπερνώντας το στάδιο της άρνησης πιο εύκολα και γρήγορα.

Ξεκινήστε από την αποδοχή

Η ιδέα της «διαχείρισης» αρνητικών συναισθημάτων είναι πολύπλοκη. Η υγιής συναισθηματική διαχείριση δεν σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να αποφεύγει εντελώς τα αρνητικά συναισθήματα, μιας και αυτή η πρακτική είναι στην πραγματικότητα μια μορφή αντιμετώπισης που μπορεί να δυσχεράνει την κατάσταση, αυξάνοντας σημαντικά τα επίπεδα άγχους. Όταν τα παιδιά δεν διαχειρίζονται το θυμό τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους, με επιστημονική μελέτη μάλιστα να έχει διαπιστώσει ότι ο ανεπίλυτος θυμός είναι επιβλαβής τόσο για την σωματική όσο και για την συναισθηματική υγεία. Η διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων περιλαμβάνει περισσότερο την αποδοχή των συναισθημάτων αυτών, την διερεύνηση των πιθανών αιτιών, που θα επιτρέψει τελικά στο παιδί να αναγνωρίσει τα «μηνύματα» που του στέλνουν ώστε να καταφέρει να τα αφήσει πίσω.

Η δύναμη της έκφρασης

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί να μιλά και να εκφράζει όλα όσα αισθάνεται, είτε αυτά είναι θετικά είτε είναι αρνητικά. Στην περίπτωση των δευτέρων, είναι ακόμα πιο σημαντικό, καθώς θα πρέπει να μάθει από νωρίς τον υγιή τρόπο αντιμετώπισης. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας μιλά για οτιδήποτε το απασχολεί, για να απελευθερώσεις τις αισθητηριακές και ενσωματωμένες εμπειρίες, αφού τις χρησιμοποιήσει ως διδακτικές στιγμές, από τις οποίες έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα και να εξελιχθεί.