Ως γονείς θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας χαρούμενα και υγιή, αποφεύγοντας ακόμα και το κοινό κρυολόγημα. Έτσι, όταν αρρωσταίνουν, μπορεί να είναι κάπως στενάχωρο και για τα ίδια που δεν αισθάνονται καλά και απουσιάζουν από τις αγαπημένες τους καθημερινές δραστηριότητες αλλά και για εσάς. Τώρα που έρχονται οι κρύοι μήνες, το κοινό κρυολόγημα αναμένεται να εξαπλώνεται ταχύτατα για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε κάθε περίπτωση περί τίνος πρόκειται. Για να βοηθήσετε το παιδί, θα πρέπει αρχικά να μπορείτε να καταλάβετε ότι πρόκειται για κρυολόγημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Για να μπορέσετε να διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει κρυολόγημα, πρέπει να γνωρίζετε αρχικά τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος. Τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί σας όταν πρόκειται για κοινό κρυολόγημα είναι το φτέρνισμα, ο βήχας, ο πονόλαιμος και η ρινική καταρροή. Αυτά είναι συνήθως τα πρώτα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι το παιδί έχει κρυολόγημα. Επιπλέον, το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει πυρετό και αίσθημα κόπωσης ή χαμηλότερη ενέργεια από το συνηθισμένο.

Πώς θα το βοηθήσετε εάν εκδηλώσει κρυολόγημα

Συνήθως όταν το παιδί εκδηλώνει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, οι γονείς μπορούν να τα διαχειριστούν μόνοι τους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να το βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει το κρυολόγημα είναι να του δώσετε άφθονα υγρά και νερό, που θα το διατηρήσουν ενυδατωμένο. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα κάνετε ζεστό μπάνιο, καθώς μπορούν να τα ανακουφίσουν από τους μυϊκούς πόνους.

Απαραίτητα μέτρα πρόληψης

Αν και δεν υπάρχει τίποτα που να «εμποδίζει» εντελώς ή να απομακρύνει πλήρως το κοινό κρυολόγημα, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να προστατέψετε το παιδί. Ξεκινήστε από την διατήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, ειδικά από φίλους ή συμμαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταπολεμήσετε το κοινό κρυολόγημα είναι να διδάξετε στο μικρό σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του και να φροντίζει να το κάνει πριν από κάθε γεύμα. Επίσης, διδάξτε το παιδί να βήχει και να φτερνίζεται στους αγκώνες του κι όχι στα χέρια του.