Ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, τα παιδιά μπορεί να ανησυχούν ακριβώς όπως οι ενήλικες. Μπορεί να ανησυχούν για πράγματα όπως οι επιδόσεις τους στο σχολείο αλλά οι ανησυχίες τους μπορεί να αφορούν ακόμα και τις κοινωνικές τους επιδόσεις. Άλλα πράγματα που μπορεί να τα ανησυχήσουν είναι η ασφάλεια και η υγεία των αγαπημένων τους προσώπων ενώ στην εφηβεία μπορεί να ξεκινήσουν και οι ανησυχίες για πιο προσωπικά ζητήματα.

Πώς θα σταματήσει να ανησυχεί;

Η διαρκής ανησυχία μπορεί να αποτελέσει ένα βαρύ φορτίο, με ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του παιδιού. Μπορεί επίσης να το επηρεάσει συναισθηματικά και νοητικά, εντείνοντας τα αρνητικά συναισθήματα του φόβου, του άγχους ή ακόμα και του πανικού. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται πώς ορισμένα παιδιά έχουν τάση.. προς την ανησυχία ή το άγχος, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις διαρκείς ανησυχίες. Μερικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ενθαρρύνετε το παιδί να σταματήσει να ανησυχεί, περιλαμβάνουν:

*Βοηθήστε το να καταπολεμήσει την αναβλητικότητα

Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι η εστίαση στην ανησυχία για ένα πρόβλημα αντί στην δράση για την επίλυσή του, μπορεί να αποτελέσει μια μορφή αναβλητικότητας. Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν χρόνο ανησυχώντας για το τι πρέπει να κάνουν αντί να αναλάβουν δράση. Για να καταπολεμήσει την αναβλητικότητα, ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει μια λίστα με αυτά που πρέπει να κάνει για να σταματήσει να ανησυχεί, ξεκινώντας από αυτά που έχουν προτεραιότητα.

*Συζητήστε μαζί του

Το παιδί μπορεί να αντλήσει ανακούφιση συζητώντας τις ανησυχίες του με αγαπημένα του πρόσωπα, όπως οι αξιόπιστοι φίλοι. Όταν όμως, συζητά μαζί σας μπορεί να νιώσει υποστήριξη, καθώς οι γονείς και τα αδέλφια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ενθάρρυνσης και αγάπης. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν επίσης να σας προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές, δίνοντας στο παιδί μια διαφορετική οπτική για τυχόν προβλήματα ή ανησυχίες.