Δεν είναι τόσο δύσκολο να ενθαρρύνετε ήδη από την βρεφική ηλικία τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, εξηγεί η Δρ. Nicole Avena. Πολλοί είναι οι γονείς που δυσκολεύονται να κάνουν τα παιδιά τους να τρώνε υγιεινά τρόφιμα σε σταθερή βάση. Οι γονείς ξεκινούν να δίνουν στα μωρά υγιεινές στέρεες τροφές και για μερικούς μήνες, τα μωρά καταναλώνουν αρκετά λαχανικά και φρούτα. Στη συνέχεια, καθώς το μωρό μεγαλώνει και γνωρίζει περισσότερο το περιβάλλον και την… οδοντοφυΐα του, η όρεξή τους αλλάζει μαζί με τους γευστικούς κάλυκες.

Το μυστικό για υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά, από την νεαρότερη ακόμα ηλικία θα πρέπει να τρώνε από μία μεγάλη ποικιλία τροφίμων, ωστόσο πολλοί είναι οι γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς το μικρό τους μπορεί να αρνείται πεισματικά να φάει κάτι άλλο, από το αγαπημένο του γλυκό ή σνακ. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ενθαρρύνετε από νωρίς τις ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές επιλογές.

«Φροντίστε όσο είναι ακόμα μωρά να τα εξοικειώσετε με μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Προσφέρετέ τους φρούτα και λαχανικά στο φαγητό τους και δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας βρεφική τροφή με πολλούς συνδυασμούς συστατικών. Είναι επίσης σημαντικό το μωρό να σας βλέπει να τρώτε υγιεινά γεύματα καθημερινά, επειδή τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τα πρότυπά τους και είναι γνωστό ότι οι γονείς αποτελούν τα πρώτα τους πρότυπα» εξηγεί η Δρ. Nicole Avena.

Αφήστε τα να φάνε από το πιάτο σας

Τα μικρά παιδιά και τα μωρά λατρεύουν να τρώνε από τα πιάτα μας. Αντί να τα αποθαρρύνουμε θα μπορούσε να βοηθήσει αν υπάρχουν επιπλέον λαχανικά στο πιάτο μας για να τα ανακαλύψουν και τελικά να τα πάρουν. Όταν τα παιδιά βλέπουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να τρώνε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, τότε θα είναι περίεργα να δοκιμάσουν και είναι πολύ πιθανό να κάνουν το ίδιο. Έτσι όλα τα μέλη της οικογένειας ακολουθεί μια πιο ισορροπημένη διατροφή.