Οι γονείς αποτελούν τα πρώτα πρότυπα των παιδιών και για αυτό είναι σημαντικό να τους παρέχετε συναισθηματική φροντίδα και αγάπη, ώστε να νιώθουν ασφαλή και μεγαλώνοντας να μεταδώσουν αυτήν την αγάπη προς τα άτομα που επιλέγουν να έχουν δίπλα τους. Ως μπαμπάς, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά έχουν την απαραίτητη συναισθηματική ασφάλεια, που απαιτείται για την ψυχική τους υγεία και προσωπική ευημερία. Αυτοί, περιλαμβάνουν:

*Μην αντιδράτε υπερβολικά

Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα και οι ενέργειές τους έχουν συνέπειες όχι μόνο για τα ίδια, αλλά και για εμάς. Αυτό μπορεί να κάνει τη καθημερινότητα απρόσμενα αγχωτική. Καθώς δημιουργείται ένταση, μερικές φορές δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε την ψυχραιμία σας. Ωστόσο, για να καταφέρετε να μην αντιδράτε υπερβολικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τα λάθη τους. Όσο περισσότερο διατηρείτε την ψυχραιμία σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εκείνα να σας ανοίγονται και να σας συμβουλεύονται.

*Να είστε συνεπείς

Η συνέπεια σας κάνει πιο αξιόπιστο όχι μόνο στα μάτια του παιδιού, αλλά σε κάθε άνθρωπο στην ζωή σας. Ένας καλός μπαμπάς είναι εκείνος που προσπαθεί και εκείνος που προσπαθεί, διέπειται από συνέπεια στην σχέση του με το παιδί, στα όρια που επιβάλλει αλλά και στην πειθαρχία. Αυτό που λέτε ότι θα κάνετε μπορεί να φαίνεται μικρό ή ασήμαντο, αλλά όταν πρόκειται για τα παιδιά είναι σημαντικό να τηρείτε τον λόγο σας, παραμένοντας συνεπείς.

*Επιβραβεύστε την προσπάθεια

Θέλουμε τα παιδιά μας να γνωρίζουν ότι η αξία τους δεν βασίζεται στην απόδοσή τους αλλά στην προσπάθεια που καταβάλλουν. Έτσι ενισχύετε την συναισθηματική τους ασφάλεια ενώ ταυτόχρονα τα ενθαρρύνετε να βλέπουν την αποτυχία ως διδακτική εμπειρία, που θα τα βοηθήσει να εξελιχθούν περαιτέρω στην πορεία τους.