Τα τελευταία χρόνια το αβοκάντο εγκωμιάζεται για την υψηλή διατροφική του αξία, ενώ η πλούσια γεύση του τού έχει χαρίσει μία σταθερή θέση σε κάθε αξιοπρεπές brunch. Είναι το φρούτο του βουτυρόδεντρου και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, όπου από τα αρχαία χρόνια το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν κύριο συστατικό της διατροφής τους. Πρόκειται σίγουρα για ένα ιδιαίτερο φρούτο, αφού ενώ τα περισσότερα φρούτα αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες, εκείνο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά.

 

Το αβοκάντο είναι εξαιρετικά θρεπτικό, προάγει την υγεία της καρδιάς, μειώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη ενώ παράλληλα αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη και προστατεύει την όραση. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

Άλλωστε, μπορούμε να το απολαύσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους:

  • Στο πρωινό μας. Κόβουμε μερικές φέτες αβοκάντο και τις απλώνουμε σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης μαζί με ένα αυγό.
  • Στη σαλάτα μας. Κόβουμε μισό αβοκάντο σε κυβάκια και το προσθέτουμε στη σαλάτα μας. Μισό αβοκάντο στη σαλάτα ισοδυναμεί με μιάμιση κουταλιά ελαιόλαδο, όσον αφορά τις θερμίδες.
  • Ως σνακ ή ορεκτικό. Κόβουμε ένα ώριμο αβοκάντο στη μέση και προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και ένα κουταλάκι μουστάρδα.
  • Σε μορφή γουακαμόλε.

Αν ψάχνετε κι άλλους τρόπους να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, δείτε 4 πρωτότυπες συνταγές με αβοκάντο: