Κάθε μπαμπάς μπορεί να «πέσει θύμα» της τελειομανίας όταν τα παιδιά έρχονται στην ζωή τους. Αν και η οργάνωση και οι μεθοδικές ρουτίνες αποτελούν μερικά από τα ισχυρότερα εργαλεία του μπαμπά, η υπερβολική αυστηρότητα και οι υπέρμετρες προσδοκίες μπορεί να είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα και να αποτρέψει εσάς και το παιδί από το να απολαύσετε διασκεδαστικές στιγμές μαζί. Καθώς χαλαρώνετε και αφήνετε για λίγο την τάση για έλεγχο, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να απολαύσετε διασκεδαστικές στιγμές με το παιδί, οι οποίες θα σας φέρουν πιο κοντά και θα τις θυμάστε για μια ζωή.

Που οφείλεται η τελειομανία;

Η τελειομανία συνήθως εκδηλώνεται σε πατέρες, που έχουν συνηθίσει να είναι οργανωτικοί και να ακολουθούν ρουτίνες, είτε λόγω της εργασίας είτε επειδή επιλέγουν να οργανώσουν έτσι την καθημερινότητά τους. Οι άντρες που είναι συνηθισμένοι σε πράγματα οργανωμένα, τακτοποιημένα και τακτικά πιθανότητα να προσπαθήσουν να οργανώσουν και οτιδήποτε έχει να κάνει με την φροντίδα ή τον χρόνο που περνούν με το παιδί. Ανεξάρτητα από τους λόγους που μπορεί να «κρύβονται» πίσω από αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε λίγο.

Πώς θα τα καταφέρετε

Μερικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

*Να είστε ευέλικτοι

Πολλοί τελειομανείς γονείς ακολουθούν επιμελώς τα ημερολόγιά τους και τις λίστες υποχρεώσεων. Συνήθως συνεχίζουν να προγραμματίζουν και κάνουν παρόμοιες δραστηριότητες κάθε μέρα. Ενώ όλα τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από κάποιο είδος ρουτίνας, είναι σημαντικό κατά διαστήματα να «σπάτε» την μονοτονία, πράγμα που θα ωφελήσει τόσο το παιδί όσο και εσάς. Οι αλλαγές μπορούν να συμβούν καθημερινά και συνήθως είναι απροσδόκητες. Για αυτό είναι σημαντικό να μπορείτε να είστε ευέλικτοι και να μην αγχώνεστε με την παραμικρή αλλαγή των σχεδίων.

*Προγραμματίστε.. τις αλλαγές

Ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε σταδιακά από την ανάγκη για απόλυτο έλεγχο και οργάνωση είναι να προγραμματίζετε την ώρα κάθε μέρα, όπου εσείς και το παιδί δεν ακολουθείτε καμία ρουτίνα ή πρόγραμμα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να περάσετε μια ώρα στο πάρκο για να εξερευνήσετε, να παίξετε στο σπίτι ή να κάνετε ότι αποφασίσετε την δεδομένη στιγμή. Αντισταθείτε στην επιθυμία να οργανώσετε κάτι από πιο πριν κι αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη.