Τα χαμόγελα τείνουν να εμφανίζονται μετά τους πρώτους μήνες του συνεχούς θηλασμού, του ακαθόριστου ύπνου και της γενικής εξάντλησής σας. Με άλλα λόγια, ακριβώς όταν τα χρειάζεστε περισσότερο. Την πρώτη φορά που το μωρό σας θα σας χαμογελάσει ενώ το κοιτάτε ή του μιλάτε, είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Μετά από αυτό, προσέξτε όταν το μωρό μιμείται τους ήχους και τις κινήσεις που κάνετε. Αυτές είναι πρώιμες προσπάθειες επικοινωνίας του και τα πρώτα στάδια της κοινωνικής και συναισθηματικής του ανάπτυξης.

Τα στάδια

 

Χαμόγελο

 

Αν νομίζετε ότι βλέπετε χαμόγελα πριν τις πρώτες έξι εβδομάδες, οφείλονται πιθανότατα σε αέρια. Αλλά μετά από αυτό το σημείο, βρίσκεστε στο δρόμο για γνήσια χαμόγελα.

Το μωρό σας θα σας χαμογελάει όταν του χαμογελάτε αλλά και αυθόρμητα. Μέχρι τους οκτώ μήνες, ίσως παρατηρήσετε ότι το μικρό σας χαμογελά βλέποντας το μωρό που χαμογελά στον καθρέπτη – όχι επειδή αναγνωρίζει τον εαυτό του, αλλά επειδή μαθαίνει ότι το χαμόγελο είναι μια κοινωνική αλληλεπίδραση.

Ως μέρος του συνεχούς σχηματισμού νευρικών οδών που συμβαίνει στον εγκέφαλό του, το μωρό αντιλαμβάνεται γρήγορα τα κοινωνικά σημάδια από τους γύρω του και τα δοκιμάζει. Μέχρι τους 12 μήνες, το μωρό εσωτερικεύει αυτήν την ικανότητα, γνωρίζει δηλαδή ότι ένας παράξενος θόρυβος, αστείες κινήσεις ή οι γκριμάτσες είναι πράγματι αστεία και δεν θα ελέγχει πλέον την αντίδραση των γονιών του πριν γελάσει.

Κινήσεις σώματος

 

Είστε ο πρώτος και πιο σημαντικός δάσκαλος του μωρού σας. Σας παρακολουθεί πάντα, και ενώ μπορεί να μην τις μιμείται καλά, προσπαθεί να αντιγράψει τις κινήσεις του σώματός σας.

Μέχρι τους 12 μήνες, το μωρό αντιγράφει τις συμπεριφορές άλλων ανθρώπων ενώ παίζει, μιμούμενο όχι μόνο τις αυθόρμητες κινήσεις τους αλλά και τις πιο συνηθισμένες πράξεις τους, για παράδειγμα τις κινήσεις που κάνετε καθημερινά όταν φτιάχνετε καφέ.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς

 

Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας αναπτύσσει την κοινωνική συμπεριφορά του, φροντίστε να αλληλεπιδράτε όσο πιο πολύ γίνεται μαζί του. Σας κοιτάζει για να το ταΐσετε όταν πεινάει, είναι κουρασμένο ή χρειάζεται μια αγκαλιά. Αλληλεπιδράστε με το μωρό σας ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας, όπως η αλλαγή της πάνας. Για παράδειγμα, πείτε του «Άφησέ με να μετρήσω τα δάχτυλα των ποδιών σου» και απαντήστε στο βλέμμα του χαμογελώντας.

Η ανάγνωση βιβλίων και το τραγούδι παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην κοινωνική ανάπτυξη του μωρού σας, όχι απλώς στις μετέπειτα γλωσσικές του ικανότητες. Όταν τραγουδάτε ένα τραγούδι που το μωρό σας γνωρίζει, σταματήστε και προσέξτε ότι θα ενθουσιαστεί περιμένοντας τον επόμενο στίχο. Όλα αυτά μπορεί να σας φαίνονται απλώς διασκεδαστικά ή ανόητα, αλλά είναι σημαντικά κομμάτια στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του μικρού σας.