Τα νεογέννητα είναι συνήθως ιδιότροπα έως ότου φτάσουν σε ηλικία τριών μηνών, που τότε το μωρό τείνει να ηρεμεί. Πολλά πράγματα μπορούν να κάνουν το μωρό σας ιδιότροπο, όπως η πλήξη, η μοναξιά, το εξάνθημα από την πάνα, η απογοήτευση, η κούραση, η οδοντοφυΐα και πολλά άλλα. Η αναστάτωση μετά τη σίτιση μπορεί να υποδηλώνει κοιλιακή δυσφορία. Για να προσδιορίσετε αν η ευερεθιστότητα του μωρού οφείλεται σε κοιλιακή δυσφορία, αναζητήστε τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Επώδυνο κλάμα μετά το φαγητό.
  • Το μωρό λυγίζει τα πόδια του και τα μαζεύει προς το στήθος του ή τεντώνει απότομα τα άκρα του ενώ κλαίει.
  • Η κοιλίτσα του μωρού είναι άκαμπτη και πρησμένη, αποτελώντας μια σαφή ένδειξη ότι το μωρό έχει φούσκωμα.

Ποιοι είναι οι λόγοι;

Οι συνηθέστεροι λόγοι που το μωρό είναι ιδιότροπο μετά το φαγητό, συνήθως περιλαμβάνουν:

*Κολικός

Εάν το μωρό σας είναι κάτω των τριών μηνών και κλαίει έως και τρεις ώρες την ημέρα για τρεις ημέρες την εβδομάδα ή περισσότερο, είναι πιθανό να αντιμετωπίζει κολικούς. Ο κολικός είναι πολύ συχνός στα βρέφη, με τα περισσότερα μωρά να τους ξεπερνούν μέχρι τον τρίτο μήνα. Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα διαπιστώσει με ακρίβεια που οφείλονται οι κολικοί, πιστεύουν όμως ότι σχετίζονται με τα πεπτικά προβλήματα. Για να βοηθήσετε το μωρό, μπορείτε να δοκιμάσετε να:

  • Τυλίξτε το μωρό σας και κρατήστε το αγκαλιά για να του προσφέρετε άνεση.
  • Κρατήστε το μωρό σας και κουνήστε το για λίγο.

*Αέρια

Χαϊδέψτε την κοιλίτσα του μωρού για να δείτε εάν υπάρχουν συμπτώματα φουσκώματος.  Ένα πρησμένο και σταθερό στομάχι υποδεικνύει αέριο, το οποίο θα μπορούσε να βλάψει το μωρό. Τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό είναι πιο επιρρεπή στην κατάποση αερίου, επειδή τα μπουκάλια είναι πιο δύσκολο να ασφαλιστούν. Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί επίσης να καταπιούν αέρα καθώς τρέφονται. Το μωρό που έχει αέρια είναι πιθανό να κλαίει ξαπλωμένο στην πλάτη του ενώ λυγίζει τα πόδια του και τα μαζεύει προς το στήθος του ή τεντώνει απότομα τα άκρα του. Για να βοηθήσετε το μωρό σας, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Βοηθήστε το μωρό σας να βγάλει τον αέρα, μετά από κάθε γεύμα. Κρατήστε το μωρό σε όρθια θέση και τρίψτε απαλά την πλάτη και την κοιλιά από κάτω προς τα πάνω, ωθώντας τυχόν παγιδευμένα αέρια πάνω και έξω.
  • Ξαπλώστε το μωρό στην πλάτη του και κάντε απαλούς κύκλους με τα ποδαράκια του, ένα κάθε φορά και μετά το άλλο.
  • Φροντίστε το μωρό, κρατώντας στην αγκαλιά σας με το κεφάλι του να βρίσκεται πάνω από το υπόλοιπο σώμα του.