Η ψυχική υγεία είναι σημαντική ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία βρισκόμαστε, για αυτό είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν την ψυχική υγεία του βρέφους τους. Οι πρώιμες αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον μας και εκείνες σε αυτό διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τη συναισθηματική μας ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς μας να επεξεργαζόμαστε και να εκφράζουμε συναισθήματα εκτός από το σχηματισμό και τη διατήρηση σχέσεων με άλλους. Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν και να προσέχουν την ψυχική υγεία του παιδιού και να προσπαθούν για τη δημιουργία και διατήρηση ενός σταθερού περιβάλλοντος που να ευνοεί τη συναισθηματική του ανάπτυξη.

Τα σημάδια της ασφαλούς προσκόλλησης

Τα μικρά παιδιά διαμορφώνουν μια σχέση προσκόλλησης με τα άτομα που τα φροντίζουν περισσότερο, όπως οι γονείς, ο παππούς ή και η γιαγιά.  Ως εκ τούτου, ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ ενός μικρού παιδιού και του φροντιστή τους αναφέρεται συχνά ως «σχέση προσκόλλησης», όπου ο φροντιστής είναι το σχήμα προσκόλλησης. Υπάρχουν διάφορα σημάδια που μπορούν να δείξουν πότε ένα παιδί έχει δημιουργήσει μια ισχυρή και ασφαλή σχέση προσκόλλησης με έναν φροντιστή. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Πηγαίνουν ή αναζητούν το άτομο που τα φροντίζει ότι είναι λυπημένα, αισθάνονται πόνο ή πλήξη.
  • Είναι ενθουσιασμένα όταν τον βλέπουν ξανά μετά από μία περίοδο αποχωρισμού.
  • Το μωρό αλληλεπιδρά μαζί του όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, όπως μπορεί να γίνει μέσω της οπτικής επαφής.

Βελτιώνοντας την ψυχική υγεία του μωρού

Δύο είναι οι βασικότερες μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε συνδυαστικά για να βελτιώσετε την ψυχική υγεία του μωρού. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Βελτιώστε την σχέση προσκόλλησης: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την προώθηση της ψυχικής υγείας των βρεφών είναι η ενθάρρυνση ενός ισχυρού δεσμού μεταξύ του γονέα και του παιδιού. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προώθησης μιας καλής προσκόλλησης, όπως η ικανοποίηση των βασικών αναγκών του παιδιού, η παροχή προσοχής και αγάπης στο παιδί και η φροντίδα της ψυχικής υγείας του γονέα.
  • Μην σταματάτε την εξάσκηση: Η απλή εκμάθηση των δεξιοτήτων δεν είναι αρκετή. Οι γονείς και οι φροντιστές πρέπει επίσης να τις εξασκούν για να βελτιώνουν με την πάροδο του χρόνου τις δεξιότητές τους.