Το άγχος είναι παρόν στην καθημερινότητά μας. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, τα οικονομικά ζητήματα και τα οικογενειακά βάρη μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε άγχος και εξάντληση.

Μπορεί ήδη να δοκιμάζετε τεχνικές ανακούφισης από το στρες, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός, αλλά υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να ανακουφίσετε το άγχος που μπορεί να μην έχετε δοκιμάσει: να δώσετε ένα χέρι βοήθειας σε κάποιον που έχει ανάγκη.

Και ενώ μπορεί να ανησυχείτε ότι το να αφιερώσετε χρόνο και προσοχή σε άλλους ανθρώπους θα κάνει το πρόγραμμά σας πιο πιεσμένο, η έρευνα έχει δείξει ότι η παροχή βοήθειας σε άλλους ωφελεί την ψυχική και σωματική υγεία.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Clinical Psychological Science διαπίστωσε ότι η βοήθεια άλλων ανθρώπων μπορεί να ανακουφίσει το καθημερινό στρες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν καθημερινά περισσότερες πράξεις καλοσύνης ήταν λιγότερο πιθανό να αισθάνονται στρες. Τις ημέρες που δεν έκαναν καμία πράξη καλοσύνης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν περισσότερο άγχος και αρνητικότητα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να διαχειριστεί το άγχος και να αισθανθούμε καλύτερα κάνοντας καλές πράξεις για άλλους ανθρώπους. Ενώ απαιτείται περαιτέρω μελέτη για την ανάλυση της θεωρίας αυτής, μπορεί να έχει θετική επίδραση σε άτομα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στρες.

Μικρές κινήσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά

 

  • Χαρίστε τα ρούχα που δεν χρειάζεστε. Αυτήν την περίοδο που μπορεί να φτιάχνετε την ντουλάπα σας, ξεκαθαρίστε ποια ρούχα χρειάζεστε και ποια όχι. Αφού πλύνετε τα ρούχα που δεν φοράτε, μπορείτε να τα χαρίσετε σε κάποιον που τα έχει ανάγκη.
  • Προσφερθείτε να γυρίσετε τη συνάδερφό σας στο σπίτι της με το αμάξι. Για εσάς μπορεί να είναι μόνο λίγα λεπτά από τον χρόνο σας, μπορεί όμως να διευκολύνει την ημέρα της.
  • Δωρίστε τρόφιμα. Αγοράστε τρόφιμα που δεν λήγουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. όσπρια, κονσέρβες) και δωρίστε τα σε οργανισμούς που τα προσφέρουν σε ανθρώπους που τα χρειάζονται.
  • Δείξτε αγάπη στα κοντινά σας πρόσωπα. Φιλήστε τον σύντροφό σας μόλις ξυπνήσετε, πάρτε μια σφιχτή αγκαλιά το παιδί σας προτού φύγει για το σχολείο και καλημερίστε χαμογελώντας τους συναδέρφους σας. Δεν χρειάζονται απαραίτητα μεγάλες κινήσεις για να κάνετε την ημέρα κάποιου καλύτερη.