Όταν είστε έγκυος πιθανότατα δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε στο να προβλέψετε πώς θα δείχνει το μωρό σας. Θα πάρει τα δικά σας φυσικά ξανθά μαλλιά ή τα σκούρα καστανά μαλλιά του άντρα σας; Θα είναι ψηλό ή όχι; Θα έχει τα γαλανοπράσινα μάτια της πεθεράς σας ή τα δικά σας καστανά; Αυτό είναι ένα αγαπημένο παιχνίδι τόσο για τους γονείς που περιμένουν το μωρό όσο και για τον στενό οικογενειακό κύκλο. Τελικά όμως μπορείτε να προβλέψετε τι χρώμα μαλλιά θα έχει το μικρό σας;

Τι λέει η επιστήμη

 

Τα μωρά κληρονομούν πολλαπλά ζευγάρια γονιδίων από κάθε γονέα, τα οποία παίζουν ρόλο στον καθορισμό του χρώματος των μαλλιών. Αυτά τα γονίδια καθορίζουν το χρώμα των μαλλιών, καθώς και το χρώμα των ματιών και της επιδερμίδας. Και παρόλο που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει πόσα γονίδια τελικά καθορίζουν την ακριβή απόχρωση των μαλλιών ενός μωρού, καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η διαδικασία.

Τα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα των μαλλιών ρυθμίζουν επίσης τα μελανοκύτταρα (ή μελανινοκύτταρα) ή τα κύτταρα που παράγουν χρώμα στο σώμα μας.

Το αν τα μαλλιά των μωρών είναι στο φάσμα του μαύρου-καφέ και του κόκκινου-ξανθού, μπορεί να προσδιοριστεί από τον αριθμό των μελανοκυττάρων που έχουν, τι απόχρωση δημιουργούν αυτά τα κύτταρα και πόση ποσότητα παράγουν από κάθε απόχρωση.

Για παράδειγμα, η ευμελανίνη, μια ουσία εντός του μελανοκυττάρου, παράγει μαύρο έως καφέ, ενώ η φαιομελανίνη παράγει κίτρινο έως κόκκινο. Ως αποτέλεσμα, όσο περισσότερα κύτταρα που παράγουν χρώμα έχουν τα μωρά, και όσο περισσότερη ευμελανίνη δημιουργούν αυτά τα κύτταρα, τόσο πιο σκούρα θα είναι τα μαλλιά τους.

Εν τω μεταξύ, τα μωρά με λίγα μόνο μελανοκύτταρα που παράγουν ως επί το πλείστον πολύ λίγη ευμελανίνη, θα έχουν ανοιχτά καφέ έως ξανθά μαλλιά. Τα μωρά των οποίων τα κύτταρα παράγουν περισσότερη φαιομελανίνη θα έχουν πιο κοκκινωπά μαλλιά.

Στην πραγματικότητα, τα κόκκινα μαλλιά είναι ένα από τα λίγα χαρακτηριστικά που ελέγχονται από ένα μόνο γονίδιο. Όταν τα μωρά πάρουν δύο αντίγραφα γονιδίου, θα παράγουν πολλή φαιομελανίνη και θα έχουν ένα κεφαλάκι γεμάτο κόκκινα μαλλιά. Αυτά τα μωρά θα έχουν επίσης ανοιχτόχρωμο δέρμα και φακίδες. Αυτό το γονίδιο προκαλεί τη συσσώρευση των μελανοκυττάρων του δέρματος, παράγοντας φακίδες. Τα άτομα με φακίδες αλλά χωρίς κόκκινα μαλλιά, μπορεί να έχουν κληρονομήσει μόνο ένα από τα γονίδια που δημιουργούν αυτά τα τζίντζερ μαλλιά.

Να θυμάστε ότι…

 

Το χρώμα των μαλλιών αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, οπότε ακόμη κι αν ένα μωρό γεννιέται κατάξανθο, αυτό μπορεί να αλλάξει. Το χρώμα των μαλλιών είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε αλλαγές όταν τα παιδιά είναι στην εφηβεία. Οι ορμόνες που περνούν μέσα από το σώμα τους μπορούν να ενεργοποιήσουν γονίδια που προκαλούν την αλλαγή στο χρώμα ή μπούκλες.