Από την ημέρα που γεννιούνται, χωρίς να μπορούν καν να δουν καθαρά τον κόσμο που τα περιβάλλει, μέχρι τη στιγμή που αρχίζουν να σχηματίζουν τις πρώτες τους φράσεις, ο όγκος των πραγμάτων που μαθαίνουν τα μωρά μας μέσα σε ελάχιστο χρόνο, δεν μπορεί παρά να μας εντυπωσιάζει. Μαζί τους κι εμείς, που σε κλάσματα δευτερολέπτων μεταμορφωνόμαστε ξαφνικά σε γονείς. Θα περάσει καιρός μέχρι να καταλάβουμε πότε το κλάμα του μας καλεί να το πάρουμε μια αγκαλιά και πότε να του αλλάξουμε την πάνα. Όμως η διαδικασία του αλλάγματος μπορεί να γίνει κτήμα μας σε… χρόνο ντετέ, αν ακολουθήσουμε τα κατάλληλα βήματα. Η σωστή τεχνική, αλλά και η χρήση προϊόντων που σέβονται και προστατεύουν το τρυφερό δερματάκι του, θα διευκολύνουν τη διαδικασία και θα αφήσουν ερεθισμούς και… ατυχήματα έξω από την οικογενειακή μας ζωή!

 

Διατριβή στην πάνα

Τα «πού», τα «πότε» και τα «πώς» που πρέπει να γνωρίζετε για να είναι πάντα στεγνό και χαρούμενο.

Κάθε πότε πρέπει να το αλλάζω;

Ιδανικά, αμέσως μόλις λερώσει την πάνα του – τόσο για λόγους υγιεινής, όσο και για λόγους δικής του άνεσης. Επειδή, όμως, δεν ζούμε σε έναν κόσμο που να μας επιτρέπει πάντα το ιδανικό, να θυμάστε ότι αν είναι απλώς βρεγμένο, έχετε περιθώριο να το αναβάλετε για λίγο. Αν έχει λερωθεί, υπάρχει ανάγκη για… άμεση δράση.

Χρειάζομαι αλλαξιέρα;

Αναλόγως. Πολλοί γονείς βολεύονται από τη χρήση της, αφού φέρνει το μωράκι τους στο κατάλληλο ύψος για να μη σκύβουν. Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια και αν απλώσετε το σελτεδάκι του, φτάνει να είναι απαλή, ζεστή και λεία.

Τι θα χρειαστώ;

Για αρχή, πάνες – ναι, περισσότερες από μία. Ειδικά τις πρώτες φορές, δεν αποκλείεται κάποιο λαθάκι σας να αχρηστεύσει την πρώτη, ενώ δεν είναι λίγοι οι γονείς που έτσι κι αλλιώς συνηθίζουν να απλώνουν μια καθαρή πάνα κάτω από το μωρό τους πριν του βγάλουν την προηγούμενη, για να αποφύγουν τυχόν… διαρροές. Εξίσου αναγκαία είναι και τα προϊόντα καθαρισμού. Τίποτα δεν μας εμποδίζει από το να χρησιμοποιήσουμε νερό και βαμβάκι, όμως πολλοί από εμάς προτιμάμε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για τη σωστή καθαριότητα της βρεφικής επιδερμίδας, όπως μωρομάντηλα ή ειδικά νερά καθαρισμού, που μας επιτρέπουν να αποφύγουμε και το ξέβγαλμα. Η κατάλληλη κρέμα αλλαγής πάνας θα εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα άνεσης για το μωρό μας.

Για καλό και για κακό, έχετε πάντα μαζί σας εκ των προτέρων μια αλλαξιά καθαρά ρούχα. Ευχόμαστε να μην σας χρειαστεί, όμως ακόμη και με την τέλεια τοποθέτηση της πάνας, μερικές φορές τα ατυχήματα είναι αναπόφευκτα. Τέλος, μερικά παιχνίδια μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα την… ώρα της κρίσης, αν το μικρούλι σας δυσανασχετήσει από τη διαδικασία.

 

Είναι στ’ αλήθεια απαραίτητη η κρέμα περιποίησης;

Η βρεφική επιδερμίδα δεν έχει μόνο απίστευτη αίσθηση, αλλά και απίστευτες ανάγκες – και ταλαιπωρείται πολύ από την υγρασία στο εσωτερικό της πάνας, αλλά και από την ίδια την επαφή της με το δέρμα του. Για να μην βρεθείτε αντιμέτωποι με ενοχλητικά συγκάματα, που θα προκαλούν στο παιδί δυσφορία και γκρίνια, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε κάθε φορά μια κρέμα αλλαγής πάνας με φυσικά συστατικά, όπως η Κρέμα Αλλαγής Πάνας Mustela® VBC 1>2>3 με τριπλή δράση. Η σύστασή της από 98% συστατικά φυσικής προέλευσης καταφέρνει να μειώσει τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες στο 80% των μωρών, σύμφωνα με κλινικές μελέτες.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω;

  • Ακουμπήστε το μωράκι σας πάνω στην αλλαξιέρα ή σε άλλη κατάλληλη επιφάνεια, όπου θα έχετε απλώσει μια απαλή πετσέτα. Στη συνέχεια, πιάστε με το ένα σας χέρι τα ποδαράκια του από τους αστραγάλους και με το άλλο ανοίξτε την πάνα του, διπλώστε τη κάτω από το παιδί και σκουπίστε το με το εξωτερικό μπροστινό μέρος της, πάντα με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, το ένα χέρι σας πρέπει να παραμένει πάντα πάνω στο μωράκι σας, ώστε να παραμένει ακίνητο και ασφαλές.
  • Καθαρίστε σχολαστικά την περιοχή, με χλιαρό νερό, μωρομάντηλα ή ειδικό νερό καθαρισμού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει αποτελεσματικά τις πτυχώσεις του δέρματός του. Προσοχή! Τα γεννητικά του όργανα χρειάζονται αποκλειστικά εξωτερικό καθαρισμό, δηλαδή μόνο στα σημεία που είναι εκτεθειμένα.
  • Σε καθαρό δερματάκι, απλώστε ένα ειδικό προϊόν περιποίησης, όπως η νέας γενιάς Κρέμα Αλλαγής Πάνας Mustela® VBC 1>2>3, που προλαμβάνει, καταπραΰνει και επανορθώνει το δέρμα στην περιοχή της πάνας, ενώ παράλληλα απορροφάται πολύ εύκολα και αποτελεσματικά.
  • Αφήστε το να στεγνώσει για όση περισσότερη ώρα μπορείτε – ή έστω στεγνώστε το προσεκτικά, αφού η υγρασία αυξάνει τον κίνδυνο ερεθισμών. Σηκώστε απαλά τα ποδαράκια του και γλιστρήστε από κάτω του την καθαρή πάνα, με τα αυτοκόλλητα να φτάνουν περίπου στο ύψος του αφαλού του. Ο ομφάλιος λώρος θα πρέπει να μείνει εκτός, οπότε διπλώστε την κορυφή της πάνας προς τα κάτω.
  • Καθώς κολλάτε τα αυτοκόλλητα, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος ανάμεσα στην κοιλίτσα του και στην πάνα είναι αρκετός για να χωρέσει το δάχτυλό σας. Μια υπερβολικά σφιχτή πάνα φέρνει δυσφορία και ερεθισμούς, ενώ η κακή εφαρμογή ανοίγει τον δρόμο στις διαρροές.
  • Συγχαρητήρια! Είναι έτοιμο να φορέσει ξανά τα ρουχαλάκια του!

Και αν δεν είμαι στο σπίτι;

Αργά ή γρήγορα, η… στιγμή της αλήθειας θα σας βρει στο πάρκο – ή απλώς στο σπίτι της κολλητής σας. Όπου και αν χρειαστεί να αλλάξετε την πάνα του, το σημαντικότερο είναι να έχετε μαζί σας πάνες και εύχρηστα προϊόντα καθαρισμού, που θα διευκολύνουν τη διαδικασία ακόμη και σε… αντίξοες συνθήκες. Για παράδειγμα, το νερό καθαρισμού Mustela®, κατάλληλο για χρήση από την πρώτη μέρα της ζωής του, δεν χρειάζεται ξέβγαλμα και κυκλοφορεί σε συσκευασία με αντλία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγο βαμβάκι – ή ακόμη καλύτερα μερικούς δίσκους βαμβακιού – και μπορείτε να καθαρίσετε τόσο το σώμα όσο και το προσωπάκι του με άνεση, όπου και αν βρίσκεστε.

Από την άλλη, πολλές μαμάδες προτιμούν υγρά μαντηλάκια ειδικά σχεδιασμένα για τη φροντίδα της βρεφικής επιδερμίδας, όπως τα μωρομάντηλα με αλόε βέρα της Mustela® που χάρη στο επανασφραγιζόμενο άνοιγμά τους μένουν πάντα φρέσκα χωρίς να στεγνώνουν.

Τι πρέπει να κάνω αν συγκαεί;

Πρώτα από όλα, μην ανησυχήσετε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται. Τα συγκάματα δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία του, όσο ενοχλητικά και αν είναι. Ωστόσο, για να αποφύγετε τον παιδίατρο, είναι σημαντικό να καθαρίζετε με εξειδικευμένα προϊόντα την περιοχή της πάνας κάθε φορά που το αλλάζετε και, όποτε μπορείτε, να την αφήνετε να στεγνώνει μόνη της. Θα δείτε ότι και εκείνο θα απολαύσει τις… στιγμές ελευθερίας του. Είναι απαραίτητο να απλώνεται κάθε φορά μια κρέμα με επανορθωτικές ιδιότητες και με όσο το δυνατόν πιο φυσική σύσταση, όπως η νέας γενιάς Κρέμα Αλλαγής Πάνας Mustela® VBC 1>2>3. Αν παρά την περιποίησή σας ο ερεθισμός επιμείνει για περισσότερες από 3 – 4 ημέρες, υπάρχει περίπτωση το μικρό σας να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Πρέπει όλα τα προϊόντα να είναι ειδικά σχεδιασμένα για μωρά;

Ναι. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η βρεφική επιδερμίδα είναι τόσο ευαίσθητη όσο και απαλή. Εκτός αυτού, πολλά σύγχρονα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης για το δέρμα των μωρών, έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα εκτεταμένων ερευνών και χρησιμοποιούν πολύ πιο αγνά συστατικά σε σχέση με εκείνα που απευθύνονται σε ενήλικες.

Για παράδειγμα, τα προϊόντα Mustela® είναι ειδικά σχεδιασμένα για την βρεφική και παιδική επιδερμίδα, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από την πρώτη μέρα της γέννησης του μωρού σας. Η σύστασή τους αποτελείται κατά μέσο όρο από 95% από συστατικά φυσικής προέλευσης και η καταλληλότητα και η αποτελεσματικότητά τους έχει αποδειχθεί μέσα από κλινικές μελέτες. Επιπλέον, η σειρά της Mustela®, που διατίθεται σε φαρμακεία, ηλεκτρονικά φαρμακεία και επιλεγμένα καταστήματα, περιλαμβάνει επιλογές για κανονικό, ευαίσθητο, ξηρό ή ατοπικό δέρμα.

Μάθετε περισσότερα για τα προϊόντα της Mustela® εδώ.