Το νωρίτερο που το μωρό μπορεί να αναγνωρίσει ή να καταλάβει την έννοια του «όχι» είναι στους εννέα μήνες. Και ακόμη και μετά από αυτό, μπορεί να χρειαστεί πολλή υπενθύμιση.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το μωρό όταν κάνει κάτι που δεν πρέπει

 

 

Αποσπάστε την προσοχή του

 

Το μωρό τραβάει τα μαλλιά σας ή σας δαγκώνει; Αφήστε το κάτω και δείξτε του ένα παιχνίδι με το οποίο του επιτρέπεται να παίζει και πιθανότατα θα ξεχάσει τα προβλήματα που προκάλεσε.

Μιλήστε θετικά

 

Ας υποθέσουμε ότι το μωρό σάς χτυπά. Αντί απλώς να πείτε «όχι, μη με χτυπάς», συνεχίστε με αυτό που πρέπει να κάνει: με ήρεμη φωνή, πείτε του «απαλά» ενώ του δείχνετε πώς να ακουμπάει απαλά, χρησιμοποιώντας το χέρι σας.

Αποτρέψτε το

 

Στα βρέφη και τα νήπια, οι αρνητικές συμπεριφορές μπορεί να προέρχονται από την απογοήτευση, την υπερβολική κούραση ή την αλλαγή του προγράμματός τους. Εάν κάτι δεν λειτούργησε σήμερα, προετοιμαστείτε ότι ίσως προκύψουν προβλήματα. Προσπαθήστε να το αποτρέψετε βάζοντας το μωρό για έναν υπνάκο ή… πιάνοντας τα μαλλιά σας σε μια αλογοουρά.

Να είστε συνεπείς

 

Μην γελάτε με τη συμπεριφορά του παρόλο που μπορεί να είναι αρχικά χαριτωμένη, γιατί στέλνει μεικτά σήματα στο μικρό σας. Το μωρό μπορεί να θέλει να το κάνει περισσότερο εάν σας προκαλεί γέλιο. Επομένως, φροντίστε να στέλνετε τα σωστά μηνύματα στο μωρό, ώστε να καταλάβει – όσο μπορεί- ότι η συμπεριφορά του δεν είναι αρεστή και αποδεκτή.