Η τροφική δηλητηρίαση και η πρωινή αδιαθεσία είναι ιδιαίτερα ξεχωριστά ζητήματα, τα οποία όμως εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα. Δεν προκαλούν μόνο δυσφορία, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και φυσικό πόνο. Δυστυχώς, επειδή έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, δεν είναι εύκολο να διαφοροποιηθεί αμέσως το ένα από το άλλο. Οι έγκυες μητέρες μπορεί να βιώσουν τροφική δηλητηρίαση και να νομίσουν ότι πρόκειται για πρωινή αδιαθεσία ή και το αντίστροφο.

Τροφική δηλητηρίαση

Όταν κάποιος έχει καταναλώσει μολυσμένα τρόφιμα, αναφέρεται ως τροφική δηλητηρίαση. Η δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εργοστασιακής επεξεργασίας ή κατά την επεξεργασία των τροφίμων κατά την προετοιμασία.

Το άψητο κρέας ή τα άπλυτα λαχανικά που είναι μολυσμένα με επιβλαβή παράσιτα, βακτήρια και ιούς μπορούν γρήγορα να αποτελέσουν την αιτία της τροφικής δηλητηρίασης. Μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ή σε άλλες περιπτώσεις, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί και ημέρες.

Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και έμετος: Τα άτομα με τροφική δηλητηρίαση μπορεί να αισθανθούν ναυτία και να έχουν τάση προς εμετό. Εάν έχετε έντονη τάση για εμετό ανεξάρτητα από το τι τρώτε, τότε είναι πιθανό να έχετε τροφική δηλητηρίαση.
  • Γαστρεντερική δυσφορία: Η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα, δυσπεψία και διάρροια, με τα συμπτώματα αυτά να υποχωρούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
  • Πυρετός: Ο υψηλός πυρετός είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της τροφικής δηλητηρίασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εφίδρωση γίνεται αναπόφευκτη δυσφορία ενώ άλλοι μπορεί να αισθανθούν το σώμα τους ψυχρό.
  • Νευρολογικά προβλήματα: Η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί εμετό και διάρροια, με αποτέλεσμα συνέπειες στο νευρικό σας σύστημα. Η υπερβολική απώλεια υγρών οδηγεί σε θολή όραση, μυρμήγκιασμα των μυών, μυϊκή αδυναμία, κόπωση, αδιαθεσία και ζάλη.

Πρωινή αδιαθεσία

Η πρωινή αδιαθεσία είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Προκαλείται από την αύξηση των ορμονών και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η πρωινή αδιαθεσία ξεκινά από την 6η εβδομάδα κύησης και μειώνεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες βιώνουν πρωινή αδιαθεσία κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Συμπτώματα πρωινής ασθένειας

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και έμετος: Η πρωινή αδιαθεσία συνοδεύεται από αδυναμία και αίσθημα ναυτίας. Η ναυτία μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη και λιποθυμία. Ο έμετος είναι ένα άλλο σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες μητέρες.
  • Ενισχυμένη όσφρηση: Είναι ενδιαφέρον το πώς οι έγκυες γυναίκες γίνονται οι καλύτερες στις μυρωδιές. Σε αυτήν την αυξημένη όσφρηση παίζουν σημαντικό ρόλο τα οιστρογόνα.
  • Εναλλαγές διάθεσης: Η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να συνοδεύεται από απότομες εναλλαγές στην διάθεσή σας. Το ένα λεπτό μπορεί να νιώθετε ήρεμες ενώ το επόμενο στεναχωρημένες, γεγονός που αποδίδεται στις αυξομειώσεις των ορμονών.
  • Οσφυαλγία: Το άγχος και οι αυξημένες ορμόνες οδηγούν σε συχνότερους πόνους χαμηλά στην μέση. Όπως και τα άλλα συμπτώματα, οι πόνοι στην πλάτη είναι φυσιολογικοί και μπορεί να εκτείνονται μέχρι το τελευταίο τρίμηνο.