Συγχαρητήρια, γίνατε μπαμπάς! Ο ερχομός του νέου μέλους της οικογένειάς σας είναι μια τεράστια αλλαγή στη ζωή σας. Το βασικό πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι πως όταν νοιάζεστε και δείχνετε έμπρακτα την αγάπη σας για τη σύντροφό σας και το μωρό σας, τότε είστε σε καλό δρόμο.

Δεν είναι σπάνιο τις πρώτες ημέρες με το μωρό στο σπίτι, οι μπαμπάδες να νιώθουν ως επικουρικοί γονείς, αφού η μαμά είναι εκείνη που αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο το τάισμα και τη φροντίδα του νεογέννητου. Άλλωστε, εκείνη έχει ήδη αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό με το μωρό, μεγαλώνοντάς το επί 9 μήνες μέσα της. Ωστόσο, οι μπαμπάδες μπορούν -και πρέπει- να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στη φροντίδα του νεογέννητου.

Ας δούμε, λοιπόν, όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πρώτες ημέρες με το μωρό.

 

 

*Δεν θα το σπάσετε

 

Τα νεογέννητα δείχνουν τόσο μικρά και εύθραυστα που δεν θα είστε ο πρώτος μπαμπάς που θα σκεφτεί ότι μπορεί να τα σπάσει καταλάθος με μια λάθος κίνηση. Ωστόσο, το να κρατάτε και να φροντίζετε το μωρό σας είναι το πρώτο βήμα για να εξοικειωθείτε και να δεθείτε με αυτό. Μην αφήνετε λοιπόν την ανασφάλειά σας και τις φοβίες σας να σας το στερούν. Θα δείτε και μόνοι σας ότι όσο περισσότερες φορές το κάνετε, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται.

*Η οικογένεια πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας

 

Το νέο μέλος της οικογένειάς σας θα αλλάξει ριζικά τη ζωή της συντρόφου σας και τη δική σας, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Όπως η σύντροφός σας έχει κάνει κάποιες διόλου μικρές υποχωρήσεις βάζοντας σε προτεραιότητα την οικογένειά σας, έτσι κι εσείς θα πρέπει να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας στη νέα πραγματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αποκοπείτε οριστικά από τον κοινωνικό σας κύκλο, όμως το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς σας πρέπει να πηγαίνει στις οικογενειακές υποχρεώσεις σας.

*Η σύντροφός σας χρειάζεται στήριξη

 

Τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, η σύντροφός σας -ειδικά τις πρώτες ημέρες με το μωρό στο σπίτι- χρειάζεται στήριξη. Ακόμη κι αν προτιμά να αναλάβει η ίδια τη φροντίδα του μωρού, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάθεστε άπραγοι. Αναλάβετε το μεγαλύτερο μέρος των δουλειών στο σπίτι, ώστε να υπάρχει ένα σχετικά δίκαιο μοίρασμα των οικογενειακών υποχρεώσεων. Ενδιαφερθείτε για τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, συγυρίστε όσο μπορείτε το σπίτι και προετοιμάστε μερικά γρήγορα και υγιεινά γεύματα για εσάς και τη σύντροφό σας. Πιθανότατα θα υπάρξουν στιγμές που η νέα μανούλα δυσκολεύεται ή «πελαγώνει» και εσείς είστε ο μόνος που μπορεί να την ενθαρρύνει και να της θυμίσει ότι τα πηγαίνει υπέροχα.

*Αλλάξτε την πάνα του μωρού

 

Η αλλαγή πάνας είναι ίσως το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όσον αφορά στη φροντίδα του μωρού, ενώ παράλληλα σας επιτρέπει να περάσετε χρόνο μαζί του και κατ’ επέκταση να δεθείτε.

*Βοηθήστε στο τάισμα

 

Αν το μωρό σας τρέφεται με φόρμουλα, τότε μπορείτε να αναλάβετε να το ταΐζετε και εσείς. Μάλιστα, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να συνδεθείτε με το μωρό σας. Απολαύστε αυτές τις στιγμές παρατεταμένης αγκαλιάς και ηρεμίας, τις οποίες θα θυμάστε για όλη τη ζωή σας. Αν πάλι η σύντροφός σας θηλάζει το μωρό, φροντίστε να διευκολύνετε τη διαδικασία κάνοντάς της μασάζ και βοηθώντας τη να βολευτεί.