Η προτίμηση που έχουμε στη γλυκιά γεύση συνδέεται με το γενετικό μας υπόβαθρο, γι’ αυτό και αναπόφευκτα τα παιδιά θα αναζητήσουν τη γλυκιά γεύση. Η Αμερικανική Ενωση Καρδιολογίας (ΑΗΑ) έχει εκδώσει νέες οδηγίες για την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης στα παιδιά. Ως πρόσθετη ζάχαρη ορίζεται οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία έχει θερμίδες (για παράδειγμα, η επιτραπέζια ζάχαρη, το σιρόπι γλυκόζης, το μέλι) και χρησιμοποιείται ως συστατικό κατά την παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων και ποτών.

Πρόσθετη ζάχαρη θεωρείται φυσικά και η ζάχαρη που προσθέτουμε στα ροφήματα, στα φαγητά ή στα γλυκά που παρασκευάζουμε. H νέα οδηγία συνιστά τα παιδιά ηλικίας 2 έως 18 ετών να μην καταναλώνουν περισσότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 25 γραμμάρια ζάχαρης και προσδίδει ενέργεια 100 θερμίδων. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών συνιστάται να μη λαμβάνουν καθόλου πρόσθετη ζάχαρη. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλή και εύκολη υπόθεση να περιοριστεί η ποσότητα ζάχαρης που λαμβάνουν τα παιδιά, διότι υπάρχουν πολλές «κρυφές» πηγές. Οι γονείς μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές:

 • Επιλέξτε τα κατάλληλα δημητριακά πρωινού, όπως δημητριακά ολικής άλεσης τα οποία περιέχουν λιγότερο από 5 γρ. σακχάρων στη μερίδα. Εναλλακτικά αντικαταστήστε τα με βρόμη στην οποία μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και φρούτα τα οποία δίνουν μια πιο γλυκιά γεύση.
 • Για την ενυδάτωση των παιδιών προτιμήστε το νερό και το γάλα χαμηλών λιπαρών. Είναι καλό να αποφεύγονται τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά και τα ενεργειακά ποτά, τα οποία δεν περιέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά.
 • Αποφύγετε τα σνακ που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης όπως κέικ, μπισκότα, σοκολάτες, κρουασάν και προτιμήστε τις πιο υγιεινές εναλλακτικές όπως φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, λαχανικά. Παρακινείστε τα παιδιά να συμμετέχουν και αυτά στην παρασκευή και ετοιμασία των σνακ.
 • Προσπαθήστε να μειώσετε στο μισό τη ζάχαρη που χρησιμοποιείτε σε διάφορες συνταγές.
 • Αποφύγετε να αγοράζετε συσκευασμένα προϊόντα. Μπισκότα, κρουασάν, σοκολάτες, έτοιμα κέικ και άλλα αρτοσκευάσματα είναι καλό να απουσιάζουν από την κουζίνα σας. Μην παρασύρεστε από τις προσφορές και τις μεγάλες συσκευασίες σε τέτοιου είδους τρόφιμα, καθώς αυτό που κερδίζετε είναι μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης.
 • Τοποθετήστε τα γλυκά σε μη ορατό σημείο για τα παιδιά. Καλύτερα είναι να υπάρχει ένα μπολ με φρούτα πάνω στο τραπέζι αντί για ένα μπολ με σοκολατάκια ή μπισκότα.
 • Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες τροφίμων. Η ανάγνωση της ετικέτας τροφίμων θα σας βοηθήσει να εντοπίζετε τρόφιμα που περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη. Ονομασίες που υποδεικνύουν τη εμφάνιση ζάχαρης είναι μαλτόζη, σουκρόζη, σιρόπι αραβοσίτου υψηλής φρουκτόζης, μελάσα, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι, μέλι, συμπυκνώματα χυμού φρούτων. Σταδιακά μπορείτε να εκπαιδεύσετε και τα παιδιά σας να διαβάζουν τις ετικέτες, ώστε να κάνουν τις καλύτερες επιλογές.
 • Προσέξτε τα αναψυκτικά. Ενα ποτήρι κοινό αναψυκτικό περιέχει περίπου 5 κουταλάκια ζάχαρη.

Είναι σωστό να τους τα απαγορεύουμε;

 

Αν ένα παιδί έχει φυσιολογικό βάρος και είναι κινητικό (παίζει, τρέχει, κ.λπ.), μπορεί να τρώει ένα μικρό γλυκό, κατά προτίμηση ως απογευματινό σνακ, όχι όμως αντικαθιστώντας το κανονικό του γεύμα. Ωστόσο, ακόμα και αν ένα παιδί έχει υπερβάλλον σωματικό βάρος, και πάλι δεν μπορούν να αποκλειστούν τελείως τα γλυκά από τη διατροφή του, κυρίως επειδή στα παιδιά η απαγόρευση έχει αντίθετα αποτελέσματα και κάνει την τροφή ακόμα πιο επιθυμητή. Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι γονείς όταν τα παιδιά ζητούν γλυκό:

 • Να αγοράζετε γλυκά όπως σοκολάτες, μπισκότα, ζαχαρωτά σε μικρές συσκευασίες ώστε να τους δίνετε μια μικρή ποσότητα.
 • Προτιμήστε να δώσετε κάποιο γλυκό που θα περιέχει τροφές με θρεπτικά συστατικά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, φρούτα ή μέλι) όπως είναι τα παραδοσιακά γλυκίσματα (π.χ. μηλόπιτα, παστέλι, καρυδόπιτα, μουσταλευριά).
 • Μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά γλυκά ή μπισκότα, τα οποία ικανοποιούν εξίσου την ανάγκη του παιδιού για γλυκό και ταυτόχρονα περιέχουν τα υλικά που επιλέγετε.
 • Είναι πολύ σημαντικό να μην προσφέρετε το γλυκό ως αντάλλαγμα ή μέσο επιβράβευσης του παιδιού. Πράγματι, μια λιχουδιά είναι ένας εύκολος τρόπος να δώσουμε στιγμιαία χαρά στο παιδί. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό οι εκδηλώσεις επιβράβευσης να μην περιορίζονται στον τομέα του φαγητού, αλλά να τις επεκτείνουμε ποικιλοτρόπως (π.χ. αυτοκόλλητα). Στο ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να βάλετε και τους παππούδες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι εκείνοι που θα δώσουν με μεγάλη ευκολία τη λιχουδιά, προκειμένου να μη χαλάσουν το χατίρι στα παιδιά.
 • Μη τους απαγορεύετε την κατανάλωση γλυκού στο σπίτι, στο σχολείο ή σε φιλικές παρέες. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να τα βοηθήσετε να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν όρια και κανόνες για την κατανάλωσή τους.
 • Να είστε πρότυπο για τα παιδιά σας. Δεν μπορείτε να τρώτε εσείς κάθε μέρα μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών γλυκών και να απαιτείτε από τα παιδιά σας να απέχουν.